87. Rally Monte Carlo – Veliki trijumf….za treptaj oka ili 2,2 sekunde

27. јануар, 2019. #

Spuštena je zavesa na pozornici 87. RELIJA MONTE KARLO. Predstava je bila izvanredna, vodeći glumci su odigrali u svom neverovatnom stilu a u publici OVACIJE…

U činu, tj. brzincu broj 13, opet je zasijao OT TANAK, ubedljivo najbolji vozač TOJOTE. Bio je za malo ispred drugoplasiranog NOJVILA, sa „hjundaiem“ ( + 1.9 ) i trećeplasiranog OŽIEA, sa „sitroenom“ ( + 2.9 ). Svoje klupske rivale, JARI MATI LATVALU i KRIS MIKA je ostavio za sobom za 11.5 i 11.6 sekundi….izvanredna vožnja. LOEB je bio šesti a on sa LATVALOM postiže opet čudesno – isto vreme u desetinku sekunde – 11.51.9 minuta, na stazi od 18.41 kilometar… OT TANAK vozi prosečnom brzinom  od 94,6 km./h
U generalnom je prvi OŽIE a prati ga NOJVIL sa 3.3 sekunde zaostatka. Belgijanac izjavljuje u cilju :

„Veoma je teško za vožnju, gume mi se pregrevaju“…

Veteran, SEBASTIJEN LOEB, nije zadovoljan i pred novinarima govori :

„Ne mogu više, imam podupravljanje ( proklizavanje ) u krivinama“

KRIS MIK je sporiji od drugih, na ispitu broj 13, ali ima objašnjenje :

„Auto je sjajan….čuvam gume za POWER STAGE“

Brzinski ispit broj 14 je dugačak 13.58 km. Estonac OT TANAK, sa „tojotom“ je OPET NAJBRŽI. Iza su NOJVIL( + 0.7 )  i OŽIE ( 0.8 ), a onda slede MIK ( + 2.6 ), LATVALA ( + 7.2 ), SUNINEN ( + 7.4 )  i LOEB ( + 8.5 )….OT TANAK se penje na treće mesto u generalnom. Na cilju ispita, JARI MATI LATVALA vrti glavom i govori :

„TANAK vozi veoma dobro, brži je od mene celo vreme. Auto je OK. ali ja nemam pravi osećaj“.

Zavrešen je i pretposlednji ispit, broj 15. od 18.41 km. Odlični TIJERI NOJVIL je sve zasenio…brži je od OŽIE čak za 2.8 sekundi.. PO TREĆI PUT U FINALNOM DANU BOLJI JE OD SVETSKOG PRVAKA !! Na cilju je uzbudjeno izgovorio :

„Dobro je, bio je ovo dobar ispit. Ne znam kakve su mi gume. Pokušaću da pobedim“.

SEBASTIEN OŽIE nije bio zadovoljan..

„Borim se sa problemom sa gasom, pokušavam koliko mogu“

Poslednji ispit, brzinac koji donosi prvoj petorici dodatne bodove, doneo je TRIJUMF učeniku KOLINA MEK REA, vozaču „tojote jaris“ i najstarijem u „elitnoj klasi“, 48. godišnjem KRIS MIKU iz SEVERNE IRSKE. Kao što je i rekao, sačuvao je gume i kada je bilo najpotrebnije prosto je poleteo. Na cilju je nasmejao izjavom :

„Dobro je. Nisam bio previše agresivan“..!!!

Bio je najbrži na ispitu POWER STAGE i zaradio maksimum – PET BODOVA , drugo vreme je ostvario OŽIE ( + 3.9 sek. ), treće NOJVIL ( + 5.7 sek. ), četvrto TANAK ( + 5.8 sek. ) i peto za JEDAN BOD, raspoloženi SUNINEN ( + 8.5 sek. ).

SEBASTIEN OŽIE je zasluženo pobedio a imao je i sreće . Videlo se da TOJOTA poseduje za nijansu brže automobile. NOJVIL je opet oduševio, TANAK takodje a SEBASTIEN LOEB je opravdao najviši svetski rejting u novom automobilu. M SPORT sa „fordom“, nažalost ima najslabiju ekipu. Uskoro nam dolazi i ŠVEDSKI RELI….od 14 – 17. februara 2019.

KONAČNI GENERALNI POREDAK 87.RELIJA MONTE KARLO, 2019 :

1. OŽIE – INGRASIA – „sitroen“
2. NOJVIL – „hjundai“………+ 2.2 sek.
3. TANAK – „tojota“…………+ 2.15.2 min.
4. LOEB – „hjundai“……….. + 2.28.2
5. LATVALA – „tojota“…….. + 2.29.9
6. MIK – „tojota“……………..+ 5.36.2

Petorica  vozača „elitne klase“ nisu u TOP 10, MIKELSEN, LAPI, EVANS, SUNINEN i TIDEMAND.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije