87.Rally Monte Carlo – Eho čuvenog relija i čudesne pobede sjajnog Ožiea

28. јануар, 2019. #

Najnovije izdanje legendarnog relija MONTE KARLO 2019. je iza nas, ali, priče o 87. RULET RELIJU ne prestaju medju ljubiteljima relija – širom sveta.

Listom svi, oni koji su ga pratili od prvog pa do poslednjeg brzinskog ispita, oduševljeno komentarišu nadmetanje najboljih vozača sveta, na četiri točka. Konkurencija i ujednačenost vozača u seriji WRC je ovom prilikom dostigla možda i MAKSIMUM, od kada je RELI MONTE KARLO nastao. Sudar 4 tima i njihovih predstavnika doneo je nevidjenu borbu, pa se dogodilo da uoči poslednjeg odlučujućeg brzinskog ispita, vodeći ima prednost od neverovatnih – 0.4  DELOVA SEKUNDE

Teško je zamisliti i opisati vožnju WRC starova, pa čak i kada ste pored staze, kada ste posmatrač prave fajterske borbe istinskih divova volana.
Dva puta smo „u živo“ gledali WRC spektakle, prvi put 1994. godine u SAN REMU, kada je trijumfovao Francuz DIDIE ORIOL, sa „tojotom selikom“ i drugi put, 2003. godine, u TURSKOJ, kada je u generalnom plasmanu slavio briljantni Španac, KARLOS SAJNC, sa „sitroenom  Ksara“. Nezahvalno je opisivati kako na asfaltu Azurne obale u SAN REMU, u punoj brzini , ispred krivine stiže DIDIE ORIOL i družina. Stiče se utisak da će bilo koji od njih, od recimo prve desetorice, SASVIM SUGURNO, završiti u jarku, sa prevrtanjem ili na nekom drvetu. Spoj slike pred vama, miris koji navire, miris ulja i guma i jakog karakterističnog zvuka koji podseća na grmljavinu, diže vam adrenalin a onda…u potpunoj neverici pratite prolazak zahuktale reli mašine, u krivini, i to obično sa minimalnim zanošenjem, proklizavanjem.
Utisak sa makadama u Turskoj je veoma sličan. Razlika u odnosu na asfalt SAN REMA je jedino u oblaku prašine koji uočavate još u daljini a potom zvuk „grmljavine“ postaje još jači, dok sam prolazak kroz zavoj označava vrhunac posmatračkog uzbudjenja.

RELI MONTE KARLO je po svemu najteži reli na svetu, prvenstveno zbog različitih vremenskih uslova a i zbog potpune raznolikosti podloge na brzinskim ispitima. To je jedini reli na svetu gde su vozači i njihovi timovi prinudjeni da kombinuju korišćenje svih vrsta guma, jer znaju da ih na skoro svim ispitima očekuje mešavina suvog asfalta, vlažna i klizava podloga, delovi staze prepuni snegom i najzad ono što je najopasnije, ledene zamke koje ne dopuštaju brzu vožnju čak ni profesorima upravljača. Baš sa takvim teškoćama su se borile zvezde TOJOTE, SITROENA, HJUNDAI i M-SPORT FORDA.

Pobeda 35. godišnjeg Francuza SEBASTIENA OŽIEA ( suvozač ŽILIEN INGRASIA ) u francuskim ALPAMA, za volanom novog „sitroena C3 WRC“, je čudesna. Posle oko 330 km. brzinskih ispita zvanični- šestostruki svetski prvak OŽIE je pobedio za SAMO 2,2 SEKUNDE. Svi specijalizovani mediju su objavili da mu je to bila 45 WRC pobeda, a on je na cilju i sam podsetio da je ostvario  P O B E D U  i to ŠEST GODINA ZA REDOM –  SA TRI RAZLIČITA AUTOMOBILA. ( Na MONTE KARLU IMA 7 POBEDA , kao i SEBASTIEN LOEB )
Podsetimo da je na RELIJU MONTE KARLO bio PRVI još 2009. godine kada se RELI MONTE KARLO nalazio u šampionatu IRC ( vozio je „pežo 207 S 2000 ), a potom je pobedjivao ŠEST PUTA za redom od 2014. godine ( vozeći „vw polo“, „ford fiestu“ i najzad „sitroen C3“ ) .

SITROEN je na upravo završenom reliju MONTE KARLO ostvario 100. pobedu !!!

Na RELIJU MONTE KARLO 13 pobeda ima LANČIA, 10 pobeda SITROEN i 7 pobeda FORD.

Djordje Djenić, novinar ( rodjen 26.12.1949. godine )

( takmičar -suvozač, na 6 relija ŠAMPIONATA JUGOSLAVIJE , 3 puta na YU RELIJU U ŠAMPIONATU EVROPE ( dva završena od po 1902 km. i 1406 km. ), sa vozačima – VLADIMIR DJENIĆ, MIODRAG DJELMAŠ, BOGDAN MILOVANOVIĆ .

NAJBOLJI PLASMAN – 2. MESTO U KLASI 750 kub. sa vozačem VLADIMIROM DJENIĆEM, na  4.DELTA INA  TLX RELIJU 1977. godine u Hrvatskoj. Taj rezultat se nalazi i na poznatom sajtu Češke – eWRC.cz- results.com…i na internetu pod naslovom DELTA INA RALLZ 1977. Na startu u Preluci, kod Opatije 34 posade a na cilju u Zagrebu 28. ( U klasi 785 kub. na startu se pojavilo 9 posada, 5  je stiglo u cilj a 4 su odustale. Posada VLADIMIR DJENIĆ – DJORDJE DJENIĆ – ASK AKADEMAC BEOGRAD se borila za pobedu i na kraju osvojila pehar za drugo mesto u klasi u šampionatu Jugoslavije – bez treninga, ispred šampiona MIHAELA SIMONČIĆA ). Na tom reliju je pobedila posada iz Slovenije, ALEŠ PUŠNIK – RUDI ŠALI u „renou 5  Alpin“.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije