41.Dakar reli 2019 – Najmladji motociklista najbrži, Brabec „oduvao“ konkurenciju

10. јануар, 2019. #

Već odavno smo svi shvatili da su starosne granice u auto i moto sportu promenjene. Najmladji vozači, prava deca, osvajaju prva mesta na karting trkama i na moto kros priredbama, u svetskom reliju više nije nikakvo čudo da danas 18. godišnji Finac KALE ROVANPERA pobedjuje svoje starije rivale u klasi WRC2 a na kružnim stazama automobilista ima puno primera gde mladi momci a i devojke stižu do podijuma.

Da je snaga mladih osoba, njihovi refleksi, neustrašivost, fizička pripremljenost i valjani trening sa iskusnim učiteljima, svakako sa PRAVIM VOZILOM, nešto što vodi ka vrhu pokazao je i danas, na 41. DAKAR RELIJU, najmladji medju elitnim vozačima, 27. godišnji Amerikanac RICKY BRABEC, pobedio je na do sada najdužem specijalnom ispitu, od „samo“ 406 km. BRABEC je vozač „honde“ a u etapi od 511 km. na pomenutom ispitu brzine bio je zaista ubedljiv, iza njega su stigli zvanični  šampion DAKARA iz minule godine,  32. godišnji Austrijanac WALKNER ( „ktm“ +  ne baš malih 6.19 minuta ), zatim takodje nekadašnji pobednik DAKARA, 31. godišnji Australijanac TOB PRICE ( „ktm“ + 7.07 min. ), 29. godišnji Britanac SAM SUNDERLEND ( „ktm2 + 11.35 min. )….
BRABEC je tako izbio na prvo mesto u generalnom poretku, sa zalihom od 2.19 minuta od QUINTANILE sa „huskvarnom“, kome 4. etapa nije donela dobar plasman pošto je brzinski ispit okončao sa zaostakom za pobednikom BRABECOM od 20 minuta !. BRABEC, za razliku od konkurencije i nema neki idealni odnos visine i kilaže, malo je i korpulentan ( visok je 1.85 a težak 92 kg. ) a to ukazuje da je užasno brz , da vlada motociklom kao igračkom i da bukvalno LETI.

U kategoriji automobila sve simpatičniji majstor iz KATARA, 48. godišnji NASSER AL- ATTIYAH prikazuje raskošnost svog iskustva. NASERU je ovo već 15. DAKAR a kada bismo opisivali njegovu kompletnu reli karijeru, iz WRC-a, šampionata Evrope ili Bliskog Istoka trebalo bi nam baš PUNO REČI.
AL ATTIJAH je bio najbrži na 4. brzinskom ispitu od 406 km. Jurio je punim gasom u svojoj „tojoti“ koja čini nam se ima nekih 350 KS a njegov suvozač Francuz MATTHIEU BAUMAL je imao prilično posla….morao je da prati navigaciju a i da svog pilota obaveštava da li se približava opasni STEFAN PETERHANSEL, sa „minijem“. Na cilju ispita PETERHANSEL je kasnio  samo 1.52 minuta i osvojio drugo mesto. Takav poredak je i u generalnom plasmanu, samo što posle 4. etape NASER AL ATIJA ima još veću prednost nad MISTER DAKAROM – 8.55 minuta.

Uskoro slede nove informacije jer 4. etapa još traje….

Iz pristiglih vesti sa 4. etape i 4. brzinskog ispita 41.DAKAR RELIJA 2019 vidimo….

U klasi motociklista LEPE DAME se drže veoma dobro. Prednjači Španjolka LAJA SANC na 20. mestu ( + 24.58 minuta za liderom BRABECOM ), 84. je Holandjanka MIRJAM POL ( + 4.25.18 sata ), 98. je  Ruskinja NIFONTOVA ( + 8.49.42 ) a 101. Čehinja NOVOTNA ( 10.10.05 )

Najbolji reli vozač sveta, Francuz SEBASTIJEN LOEB, sa svojim „pežoom“ se popeo na 6. mesto u generalnom, ali, sa velikim zaostatkom ( + 50.22 minuta ) u odnosu na lidera NASERA AL ATIJU. LOEBOV zemljak SIRIL DEPRE, u „miniju“ je par sekundi slabiji ( + 50.31 minut ), dok KARLOS SAJNC zauzima sa „minijem“ tek 18. mesto jer zbog jučerašnjeg udesa dosta kasni ( 4.40.38 sata ! ).

U klasi kvadova prvi je Argentinac KAVILJASO sa lepom prednošću od 34.03 minuta, dok u klasi SxS KARIAKIN takodje vodi sa dobitkom od 11.26 minuta…

U kategoriji kamiona, ekipa KAMAZA samo razradjuje, i to znalački, dobro pripremljenu strategiju. Brzinski ispit je dobio KARGINOV sa brojem 518 a u generalnom poretku KAMAZ MASTER TIM drži PRVA TRI MESTA a lider je NIKOLAEV.

Prilika je da podsetimo….KAMAZ ( Kamski automobilski zavod ) grdosije imaju težinu od 16.000 kg. turbo motore od oko 850KS i zapremine 18.47 litra !!! snabdeveni su „mišelin“ gumama, rezervoarom goriva od 1000 litara a maksimalna brzina je 165 km./h. a OBRTNI  MOMENT KAMAZA JE NEVEROVATAN 2700 obrtaja u minutu. Svaki KAMAZ je opremljen i SENTINEL uredjajem, koji omogućava upotrebu JAKOG ZVUČNOG SIGNALA, u trenucima kada dolazi do preticanja na stazi.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije