41.Dakar reli 2019 – Uporni Kaviljaso, Loeb i Valkner, ali i hrabre dame, „kamaz“ se zaglavio

15. јануар, 2019. #

Još samo „malo“ ostalo je do kraja 41.DAKAR RELIJA 2019. To „malo“ iznosi 425 km. ukupno, na pretposlednjem i poslednjem brzinskom ispitu i svi jedva čekaju kraj DAKAR RELIJA, u četvrtak 17. januara 21019.

Osmu etapu obeležio je pobedom na brzincu uporni SEBASTIJEN  LOEB, koji se iako bez šansi za konačni trijumf najbolje snašao na teškoj ruti. NASER AL ATIJA je reklo bi se rutinski i veoma mudro stigao kao drugi i još više učvrstio poziciju LIDERA klase, dok je PETERHANSEL opet imao problema sa dinama i čini se da je shvatio da je ispustio pobedu na ovom maratonu.

U klasi  motociklista u dalje traje fantastičnio rivalstvo. Pobedio je na brzinskom ispitu VALKNER, ali je sada na mestu vodećeg u generalnom Australijanac PRAJS . Obojica su uzdanice KTM FACTORU tima. Poredak u ukupnom plasmanu očito potvrdjuje potpuno neizvesnu završnicu. PRVI je dakle PRAJS, zatim drugi KUANTANILA, pa VALKNER  i VAN BEVEREN – sva četvorica u DESET MINUTA.

U kategoriji kamiona, negde oko polovine ispita od 360km. u tabor KAMAZA stigla je vest da se vodeći RUS , EDUARD NIKOLAEV zaglavio u dinama. Bio je to pravi šok za iskusne kamiondžije a neizvesnost je potrajala malo duže jer je u jednom  momentu NIKOLAEV imao zaostatak od čak 1 sat i 4 minuta….već su se neki zapitali da li će DE ROJ sa „ivekom“ iskoristiti šansu. Medjutim kada je plavi „kamaz“ oslobodio točkove NIKOLAEV je u stilu SEBASTIJENA LOEBA jurnuo ka cilju i znatno smanjio zaostatak za oko 30 minuta. Taj kiks je iskoristio DIMITRI SOTNIKOV, sa „kamazom“, pobedio na brzincu i preuzeo prvo mesto u generalnom poretku.. Sada je iza, SOTNIKOVA NIKOLAEV sa + 26.49 minuta, dok DE ROJ sa „ivekom“ kasni JEDAN sat i 7 minuta

Medju vozačima kvadova je sve totalno poznato. Skoro da je nemoguće da „plavi marsovac“ , NIKOLAS KAVILJASO ( broj 240 ) sa svojom „jamahom“ na 4 točka ne POBEDI. Prate ga njegovi zemljaci, dva Argentinca, FERIOLI i GALEGO i biće to najverovatnije perfektna TRIPL POBEDA i JAMAHE i ARGENTINE.

U karavanu 41. DAKAR RELIJA na startu u LIMI, bilo je 17 dama a na cilj jučerašnjeg brzinskog ispita stiglo je OSAM pripadnica nežnijeg pola ( veliko je pitanje da li su nežnije ). Možda je u ovom  reli slučaju prikladnije reći UPORNIJEG POLA. U klasi motociklista STO POSTO PROFESIONALKA je LAJA SANC iz Španije ( broj 17 ), koja sa „ktm“ drži visoko 16. mesto. U istoj kategoriji hrabro se drže – Holandjanka MIRJAM POL na 62. mestu, Ruskinja ANASTASIJA NIFONTOVA na 75. i Čehinja GABRIELA NOVOTNA na 88. poziciji.
U kategoriji automobila baš junački napreduju Italijanka KAMELIA LIPAROTI i njena prijateljica kopilot, Španjolka ROSA ROMERO FONT. Voze „bagi“ PINK BOJKE, sa brojem 371 a njihove plasmane pomno prati NANI ROMA, suprug ROSE ROMERO, koja je podsetimo na DAKARU vozila i motocikl. Juče su bile na 41. mestu.

Medju takmičarima klase „SxS“ je i ženski par, sve nemačka posada, ANET FIŠER i čuvena, zaista čuvena dama ANDREA MAJER PETERHANSEL, neverovatna žena koja je vozila bukvalno sve, motocikle, automobile i kamione. Bila je DEVET puta na reliju DAKAR. Bila je i završila….PREKO 30 TEŠKIH „OF ROAD“ RELIJA a na jednom od DAKARA posle pada joj je prvi pomogao legendarni MIRAN STANOVNIK – najbolji motociklista SLOVENIJE SVIH VREMENA. MIRAN je veliki prijatelj naše redakcije a za ANDREU je rekao : „Ona ima izvanredan osećaj za upravljanje motocikliom“….
ANDREA i ANET  su juče bile na 14. poziciji u klasi a tu posadu takodje prati  suprug – STEFAN PETERHANSEL, naravno kada stigne do takmičarskog kampa. ANET i ANDREA voze „bagi“ sa brojem 385.

U kategoriji „SxS“ na čelu je došlo do promene. Posle zastoja VARELE, vodeće mesto u generalnom je preuzeo Čileanac KONTARDO, ispred zemljaka PIAZOLIJA koji kasni 50.10 minuta.

Na samom kraju ovog izveštaja stigla je i poruka iz PERUA, od našeg novinara PREDRAGA PEDJE MILINKOVIĆA, a glasi :

„U sedmoj etapi 41.DAKAR RELIJA posle pada i povrede ruke, iste koju je slomio pred ovaj reli, odustao je takmičar iz RUMUNIJE, EMANUEL DJENEŠ, prijatelj i nekadašnji timski kolega GABORA SAGMAJSTERA“.

GENERALNI POREDAK posle 8 etapa :
Automobili :

1. AL ATIJA
2. ROMA  + 46.29 min.
3. LOEB  + 46.45
4. PETERHANSEL + 53.30

Motocikli .

1. PRAJS
2. KUINTANILA + 1.03 min.
3. VALKNER + 6.35
4. VAN BEVEREN  9.54

Kvadovi :

1.KAVILJASO
2. FERIOLI    + 1h.24.52
3. GALEGO    + 1h.47.49

S x S:

1. KONDARDO
2. PIAZOLI   + 54.10 min.
3. GEL    + 1h.08.09

Kamioni:
1. SOTNIKOV
2. NIKOLAEV + 26.49
3. DE ROJ  + 1h.07.43

Djordje Djenić – „Moj svet brzine“

Galerija slika

Članci iz iste kategorije