41.Dakar reli 2019 – Sagmajster odustao zbog kvara posle 29 km. prve etape ( dopunjeno novim rezultatima )

7. јануар, 2019. #

Neverovatno….u trenucima kada smo svi mi koji volimo moto sport i uspehe naših predstavnika na velikim takmičenjima očekivali i nadali se napredovanju moto-kros šampiona SRBIJE, GABORA SAGMAJSTERA, na najvećem maratonu sveta, na 41. DAKAR RELIJU, u JUŽNOJ AMERICI…..iz PERUA je stigla zaista iznenadjujuća vest..

GABOR SAGMAJSTER je odustao već posle 29. km. od starta. Razlog…Motor je „zaribao“ zbog pumpe za ulje. Naš šampion je helikopterom prebačen u takmičarski kamp – bivak. On nije povredjen, motocikl je jednostavno stao a SAGMAJSTER je potpuno razočaran, to ni u snu nije očekivao jer je agregat, doduše 7 godina starog motocikla, generalno uradjen. Propozicije DAKAR RELIJA 2019 dozvoljavaju nastavak takmičenja, ako se vozilo u odredjenom roku popravi, medjutim, to je za sada pod velikim pitanjem kada je reč o motociklu GABORA SAGMAJSTERA.

GABOR SAGMAJSTER se u sredu uveče vraća u SRBIJU. Na DAKAR RELIJU ostaje naš PREDRAG PEDJA MILINKOVIĆ, novinar RTS-a. Pratiće do kraja 41.DAKAR RELI.

Prva etapa 41.DAKAR RELIJA bila je dugačka 331 km. a od toga je  84 km. bio dugačak brzinski ispit a 247 km. takozvani vezni deo. U klasi motocikala prva tri mesta su zauzeli vozači HONDE, HUSKVARNE i HONDE, BAREDA BORT, KINTANILA i BRABEC, a u klasi kvadova  KAVILJASO. Medju automobilistima je prvi ispit pripao AL ATIJAHU ( „tojota“ ), bio je ispred SAJNCA ( „mini“ ). U kategoriji SxS pobednik je Brazilac VARELA dok je ženska posada FIŠER-PETERHANSEL bila 20.medju 30 vozila. U klasi kamiona poveo je NOVIKOV sa KAMAZOM, ispred VAN GENUGTENA i VILAGRE sa IVEKOM.

Druga etapa 41.DAKAR RELIJA, dugačka 553 km. imala je brzinski ispit od 342 km. U konkurenciji motociklista na prvom mesto u generalnom poretku, posle dva specijala,  prvi je BAREDA BORT  ( „honda“ ) ali mu se na drugom mestu primakao VALKNER ( „ktm“ ) i zaostaje 1.31 minut.
Kod vozača kvadova prvi su Argentinci KAVILJASO i GALJEGO ( + 21.14 sek. ). Najviše pažnje po običaju privlače  zvezde automobil klase. Poveli su DE VILIER i TEN BRINKE ( + 28″ ) ..obojica sa „tojotama“ , slede ROMA i RADŽI sa „minijima“ dok je peti LOEB ( 1.56 min. ) sa privatnim „pežoom“, koji je danas zabeležio POBEDU NA SPECIJALU.
U klasi SxS vodi 59. godišnji Brazilac  VARELA a kod kamiondžija NIKOLAEV ( „kamaz“ ) ispred DE ROJA ( + 4.23 min. ) sa „ivekom“.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije