41. Dakar reli 2019 – Ludi fanovi opasnog maratona i greška organizatora

13. јануар, 2019. #

DAKAR RELI je najveći, najpopularniji ali i NAJOPASNIJI RELI NA SVETU, opasan je za takmičare ali i za neoprezne i dozvolite da kažemo –  za potpuno lude fanove. Vest i video zapis o incidentu vozača KAMAZA, 42. godišnjeg Rusa ANDREJA KARGINOVA, kada je zakačio i oborio jednog gledaoca obišla je ceo svet. Direkcija relija DAKAR 2019 odlučila je da  diskvalifikuje KARGINOVA jer nije stao da vidi šta je sa nastradalim – a PO NAMA, TO NIJE SMELA DA URADI…

ANDREJ KARGINOV je iskusan čovek i takmičar. Iza sebe ima 10 velikih maratona, završio je dva puta poznati maraton  SILK WAY RALLY, dugačak 10.000km. , vozio je u AFRICI, završio 6 DAKAR RELIJA, a 2014. je sa KAMAZOM i pobedio na DAKAR RELIJU, u klasi kamiona.

Valja naglasiti i podsetiti da je DUŽNOST I ULOGA SVAKOG TAKMIČARA na auto i moto trkama, DA VOZI BRZO I DA STREMI KA POBEDI, dužnost organizatora je da takmičenje učini bezbednim a dužnost GLEDALACA je da takmičenja posmatraju sa bezbedne udaljenosti.

Na veliku žalost, u istoriji trka SVETA BRZINE, bez obzira na discipline i kategorije, zabeleženo je PUNO INCIDENATA SA POGINULIMA MEDJU PUBLIKOM. Samo na DAKAR RELIJU je od njegovog osnivanja pa do danas poginulo 11 navijača. Ljudu pokraj staza najviše ginu baš na relijima ali takodje i na kružnim i na brdskim trkama. Ne treba podsećati na najveću tragediju u francuskom LE MANU, 1955. GODINE, kada je stradalo preko 80 ljudi u publici a nažalost mnogi su izgubili život i na našim područjima, na TARI, BERANOVCU, UŠĆU…U ISTOČNOJ SRBIJI…

Neobjašnjivi porivi mase gledalaca registrovani su davnih osamdesetih godina minulog veka, na PORTUGALSKOM RELIJU, kada je hiljade gledalaca pratilo čuvenu GRUPU B i kada su zauzimali mesta NE PORED , VEĆ NA SAMOJ STAZI. Godine 1994. pisac ovog teksta je pratio SVETSKO PRVENSTVO U RELIJU, RELI SAN REMO 1994. a tom prilikom je direktor relija OTKAZAO jedan od brzinskih ispita, jer se pokraj staze našlo čak 10.000 GLEDALACA.

Jedan od najsvežijih primera potpune LUDOSTI FANOVA zabeležen je na RELIJU AUSTRALIJA u seriji WRC 2018. kada su dva gledaoca u ležećem položaju mobilnim telefonom snimala prolazak TIJERI NUJVILA, sa „hjundaiem“, NA SAMO DESETAK SANTIMETARA OD STAZE !!!

Incident u 5. etapi 41.DAKAR RELIJA 2019, slika i video zapis, jasno ukazuju da se grupa NEOPREZNIH našla na samoj trasi prolaska kamiona. Dok su pametniji zauzeli posmatračke pozicije na udaljenim dinama, pomenuta grupa lokalnih gledalaca je bila na najopasnijem mestu. U timu KAMAZA su razočarani zbog svega, zbog incidenta a i zbog odluke organizatora da DISKVALIFIKUJU ANDREJA KARGINOVA, koji je potpuno deprimiran. Takodje se navodi da KARGINOV nije stao jer nije ni shvatio da je gledalac povredjen, da mu je kamion prešao preko noge. KARGINOV je kao i svi ostali takmičari bio u punoj brzini, koncentrisan na savladjivanje dina, na izbegavanje stena i velikih ulegnuća, borio se sa volanom i ravnotežom kamiona i JASNO JE DA NIJE NI VIDEO DA JE ZAKAČIO NEOPREZNOG NAVIJAČA.

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije