Sankt Petergburg – FIA nagrade 2018 – Sjaj i radost mega zvezda

12. децембар, 2018. #

Na severozapadu RUSIJE, u petomilionskom SANKT PETERBURGU, gradu sa briljantnom istorijom i legendarnim žiteljima, održana je SVEČANOST SVETSKE AUTOMOBILSKE FEDERACIJE -FIA, dodeljeni su pehari i priznanja najuspešnijima…

Svaka priča o tom po mnogo čemu jedinstvenom gradu mora započeti sa bar malo istorijskih podataka. Osnovao ga je PETAR VELIKI, 1703. godine.. Menjao je prvobitan naziv u PETROGRAD pa onda u LENJINGRAD..

….danas SANKT PETERBURG ima 40 različitih pozorišta i 25o muzeja sa najpoznatijim, ERMITAŽOM. To je grad u kojem su radili i živeli čuveni kompozitori MIHAIL GLINKA, MUSORGSKI, RIMSKI – KORSAKOV,ČAJKOVSKI,STRAVINSKI…
Na tom severnom delu našeg kontinenta šah su godinama igrali genijalni BOTVINIK,SPASKI,KORČNOJ,KARPOV… SANKT PETERBURG je bio prestonica ruskuh careva… u tom gradu je rodjen i VLADIMIR PUTIN.

Glamurozna svečanost FIA je okupila NAJBOLJE i NAJUSPEŠNIJE iz VELIKOG SVETA BRZINE. Predstavljeni su zvanični šampioni već sportski okončane 2018. godine..

Britanac LUIS HAMILTON, 33. godišnji vozač MERCEDESA, primio je nagradu za PETU TITULU ŠAMPIONA SVETA F1, osvojenu posle 11 ovogodišjih pobeda i tako se po broju titula izjednači sa legendarnim FANDJOM. Ispred njih je i dalje MIHAEL ŠUMAHER sa SEDAM titula ŠAMPIONA SVETA F1.

U konkurenciji konstruktora pobedio je po PETI PUT ZA REDOM MERCEDES a tim povodom nagradjeni su uvaženi Austrijanci, 46. godišnji TOTO WOLF i 69. godišnji NIKI LAUDA ( zbog oporavka je bio odsutan ). WOLF je na svečanosti rekao:
„To je bila neverovatna sezona. Da li sam uživao u bitkama sa FERARIJEM – Ne, nisam, stvarno je bilo teško, ali ako pogledam u nazad ne bih to uradio na neki drugi način“

Francuz, 34. godišnji SEBASTIEN OŽIE i njegov suvozač ŽILIJEN INGRASIA nagradjeni su za pobedu u RELI ŠAMPIONATU SVETA i za osvojenu ŠESTU TITULU..OŽIE je izjavio:
„Mislim da je RELI VELS označio prekretnicu, bili smo u velikom zaostatku. Svi znamo da psihologija ima veliki efekat u sportu i uspeli smo biti jači u poslednjem delu sezone“

Nagradjena je i pobeda TOJOTE u KONKURENCIJI RELI KONSTRUKTORA, a priznanje je primio nekadašnji četvorostruki i uzastopni RELI ŠAMPION SVETA, sada prvi čovek tima TOYOTA GAZOO RACING, 54. godišnji TOMI MAKINEN.

Francuz, 28. godišnji ŽAN KARL VERNJE je nagradjen za prvo mesto u FORMULI E. Osvojio je bodove iz svake od 12 trka i sakupio 54 boda..na ceremoniji je naglasio:

„Tim je odradio sjajan posao. Nismo imali najbrže vozilo, mi smo privatni tim sa najmanjim budžetom“

Švedjanin, 30. godišnji JOHAN KRISTOFERSON , po drugi put i to uzastopno je pobednik SVETSKOG RELI KROS ŠAMPIONATA, sa timom  FOLKSVAGEN ŠVEDSKA…podsetio je:
„Bila je to neverovatna sezona.Plasman uz runde u rundu sa ciljem da se dodje do pobede i da se od 12 mogućih osvoji 11 trijumfa je prosto nemoguće ostvariti, a mi smo to uradili“

Nemac, 19. godišnji MIK ŠUMAHER , sin trofejnog MIHAELA ŠUMAHERA je dobio priznanje za pobedu u šampionatu EVROPE, u klasi F3, gde je OSAM puta pobedio.

Specijalna nagrada je dodeljena predsedniku ruske automobilske federacije, 65. godišnjem VIKTORU KIRIANOVU.

Nagradu „RUKI GODINE“, drugi put za redom je dobio 21. godišnji vozač iz MONAKA, ŠARL LEKLERK.

Za AKCIJU GODINE, po izboru „fanova“, nagradu je primio perfektni vozač relija, 24. godišnji Finac TEMU SUNINEN, vozač „ford fieste WRC“, za spektakularnu vožnju na RELIJU FINSKA 2018. kada se pri punoj brzini zaneo za 180 stepeni, odlično kontrirao volanom, izleteo u jarak i uz bravurozne manevre i ne oduzimanje gasa nastavio kroz tu uvalu nekih dvadesetak metara, da bi se opet vratio na put i bez problema završio brzinski ispit.

Nisu zaboravljeni ni asovi kartinga a SVETSKI PRVACI u toj „OSNOVNOJ ŠKOLI SVETA BRZINE“, u svojim klasama, postali su 14. godišnji Francuz VIKTOR BERNIE, 19. godišnji Italijan LORENCO TRAVISANUTO i 28. godišnji Čeh  PATRIK HAJEK.

Svečanost je okončana proglašenjem LIČNOSTI GODINE a to je LUIS HAMILTON, petostruki i zvanični šampion sveta FORMULE JEDAN.

 

Članci iz iste kategorije