Continental razvija prvi automobil za testiranje guma bez vozača

25. децембар, 2018. #

 Svaka staza za testiranje guma se sada može voziti bez vozača• Automatizacija omogućava poboljšanje procesa testiranja i jasnije rezultate• Testovi pneumatika bez vozača zasnovani su na prototipu Continentalovog “automatizovanog šofera”• Član izvršnog odbora Continental Nikolaj Setzer:

Projekat osigurava vrhunski kvalitet   Prvi automobil bez vozača za testiranje guma na širokom spektru voznih površina predstavila je kompanija Continental na stazi u Teksasu, sa ciljem da testovi na putničkim automobilima i lakim kamionima budu još efikasniji i pouzdaniji.Novo vozilo bazirano na Continentalovom “automatizovanom šoferu” razvijenim za autoputeve, kontroliše satelitski sistem navigacije. Opremljen kamerom i senzorima sa radarom, automobil će momentalno moći da reaguje na ljude, životinje ili neke druge neočekivane objekte na putu, čak i bez vozača. Ovim revolucionarnim tehnologijama, razvojni tim iz Uvalde doprinosi da Vision Zero strategija za vožnju bez saobraćajnih nesreća postane stvarnost.“U kritičnim situacijama, nivo tehnologije gume je odlučujući faktor da li će se vozilo zaustaviti na vreme”, objašnjava Nikolaj Setzer, član izvršnog odbora kompanije Continental. “Sa gumama, koje su testirane automatskim vozilom, postižemo veoma ubedljive rezultate”.

Novi modeli guma moraju biti testirani u realnim uslovima  Jedan od izazova u proizvodnji guma je da se testovi kvaliteta vrše dok su gume u upotrebi. Tako razvijen novi model gume mora biti testiran u stvarnim životnim uslovima, pokazujući, na primer, koliko su mu dobre performanse na šljunkovitom putu. Vožnja test automobila predstavlja ozbiljan zadatak za vozače, jer čak i najmanje odstupanje od test staze može dovesti do velikog uticaja na kvalitet i poređenje rezultata ispitivanja.

Tim koji predvodi Thomas Sych, šef sektora za testiranje guma u Continentalu, od 2016. godine radi na testu budućnosti u Teksasu. “Želimo da automatizujemo testiranje i tako postavimo standard u ispitivanju guma, što će nam dalje omogućiti da identifikujemo čak i najmanje razlike u gumama”, objasnio je Sych. “Automatska vozila omogućavaju da rezultat proizvodnje bude izuzetno precizan, odnosno da svaka guma ima apsolutno isti način testiranja. Tako možemo biti sigurni da su nastale razlike rezultat kvaliteta gume, a ne sposobnosti test vozača”.Iz istih razloga, inženjeri Continentala su već pre 50 godina izumeli prvo elektronski kontrolisano vozilo za testiranje guma. Tada je automobil pratio žicu koja je bila zakačena za stazu i to je ograničavalo testiranje isključivo na asfaltnu stazu.

Današnji prototip podjednako bezbedno može da se kreće i šljunkovitom stazom.Pored toga što će značajno poboljšati komparativne rezultate, testiranje guma automatskim vozilom će smanjiti radove na održavanju staze za testiranje. S obzirom na to da se vozilo šalje na rutu koja svaki put varira za samo nekoliko centimetara, staza za testiranje je podvrgnuta znatno manjem habanju i samim tim zahteva manje održavanja.“Zahvaljujući bliskoj saradnji sa kolegama iz različitih sektora kompanije Continental, napravili smo veliki napredak sa našim prototipom za testiranje guma. Fokus nam je na razvoju potrebnih kamera i radarskih sistema za slučaj off-road ruta, tako da vozilo može adekvatno da reaguje kada se na putu neočekivano pojave ljudi, životinje ili neka druga vozila”, objasnio je Sych. “Iz naših istraživanja, kao što je Continental studija mobilnosti, znamo da je poverenje izuzetno važno za budućnost mobilnosti.

Potpuno smo svesni ove odgovornosti dok razvijamo nove tehnologije”.   Continentalovom “automatizovanom šoferu” razvijenim za autoputeve, kontroliše satelitski sistem navigacije. Opremljen kamerom i senzorima sa radarom, automobil će momentalno moći da reaguje na ljude, životinje ili neke druge neočekivane objekte na putu, čak i bez vozača.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije