WRC 2018, Rally Racc Catalunya – Tanak uvećao prednost uoči dva asfaltna dana

26. октобар, 2018. #

Petak na RELIJU KATALUNJA 2018, bio je berićetan za Estonca OT TANAKA u „tojoti jaris WRC“. Plavokosi as je učvrstio vodeće mesto i posle 7 ispita ( od ukupno 18 ) ima prednost od lepih 26.8 sekundi, nad drugoplasiranim Špancem, DANIJEM SORDOM, u „hjundaiu WRC“ i 29,7 sekundi nad trećepozicioniranim Britancem, ELFINOM EVANSOM , sa „ford fiestom WRC“.

Ipak, danas je po brzini najbolji bio Finac JARI MATI LATVALA, sa „tojotom jaris WRC“, koji je osvojio drugo mesto na ispitu 5 i zabeležio dve pobede na brzincima 6 i 7. LATVALA medjutim zbog svog jutarnjeg kiksa sa probušenom gumom i vožnjom na felni, kada je izgubio oko 40 sekundi, zauzima samo PETO mesto a da gumi defekta nije bilo nalazio bi se na samom vrhu. Na cilju poslednjeg ispita, u petak, rekao je da odavno nije bio u tako dobroj formi…

Čuveni SEBASTIJEN LOEB se zagrejao i počeo da vozi preciznije i brže. Drži četvrto mesto i bolji je od dvojice lidera u šampionatu, od NOJVILA i OŽIEA. A njih dvojica kao da ne gledaju plasmane ostalih već samo medjusobne rezultate. Podsetimo da NOJVIL u prvenstvu ima SEDAM bodova prednosti u odnosu na OŽIEA i njima je samo na umu TITULA RELI PRVAKA 2018. ( Posle Španije ostaje još reli u AUSTRALIJI ). Sada je u Španiji OŽIE u prednosti jer drži SEDMO MESTO ( to mesto donosi 6 bodova ) a NOJVIL je na poziciji DESET ( to mesto donosi 1 bod ). Ako bio se RELI ŠPANIJE završio baš sada, TIJERI NOJVIL bi i dalje bio vodeći u šampionatu ali sa samo DVA BODA prednosti. To su samo matematičke zavrzlame ali brojevi i sabiranje su itekako zastupljeni i u taboru FORDA i u timu HJUNDAIA.

Ako nekog valja istaći pored TANAKA i LATVALE, onda je to svakako „večiti drugi“, idol domaće publike, Španac DANI SORDO, na ovom reliju najbolji u timu HJUNDAI. Njegov motiv je svakako maksimalan jer vozi u svojoj domovini i već je na prvom jutarnjem ispitu POBEDOM najavio veliku rešenost za što boljim plasmanom .

Preostalih 11 ispita se voze na deonicama sa ASFALTOM, meteorolozi su najavili mogućnost kiše pa će izbor najoptimalnijih pneumatika biti veoma bitan. SEBASTIEN OŽIE je bolji na asfaltu nego na zemljanom terenu ali i OT TANAK računa na kvalitete svoje „tojote jaris WRC“, kao uostalom i NOJVIL sa „hjundaiem“. U subotu i nedelju brzine će biti veće a samim tim i mogućnost greške i izletanja sa staze. OT TANAK ima u glavi onu NAJLEPŠU RAČUNICU, da bude prvi i da na ispitu POWER STAGE  uzme i dodatnih PET BODOVA( 25 + 5 = 30 ) , što bi ga, vrlo je moguće, dovelo na sam vrh generalnog poretka. Pred RELI KATALUNJA, TANAK za NOJVILOM zaostaje 21 bod a OŽIE mu beži 14 bodova. Takodje nisu isključena TIMSKA NAREDJENJA i propuštanje, sve zarad VELIKOG TROFEJA.

SVETSKI RELI ŠAMPIONAT i RELI KATALUNJA 2018 nam je i ovom prilikom doneo MIKRONSKI IZJEDNAČENA VREMENA NA BRZINSKIM ISPITIMA.
Na ispitu 6 , od 26.59 km. TANAK i BRIN su imali ISTI rezultat – u HILJADITIM DELOVIMA SEKUNDE.
To isto se desilo i na ispitu 7, od 38.35 km. kada su isto vreme ostvarili TANAK i LOEB.

U kategoriji WRC 2 lider je posle 7 ispita Francuz ERIK KAMILI sa „vw polom GTI R5“. Drugi je sada mladi Finac KALE ROVANPERA, sa „škodom fabijom R5“ ( + 11.8 sekundi ) a treći nekadašnji reli prvak sveta, Norvežanin PETER SOLBERG, sa „vw polom GTI R5“ ( + 8.6 iza Rovanpere ).

Galerija slika

Članci iz iste kategorije