WRC 2018 – Dayinsure Wales rally GB – 23 brzinska ispita za najbolje ( Tanak se slupao na Shakedown testu )

4. октобар, 2018. #

Uvodnim ispitom SHAKEDOWN počeo je još jedan reli u ovogodišnjem SVETSKOM ŠAMPIONATU – WRC 2018. Do kraja nas dele još samo tri reli predstave ( posle VELSA, preostaju ŠPANIJA i AUSTRALIJA ) a u generalnom poretku je „velika gužva“ i sva trojica u vrhu ( TIJERI NOJVIL, OT TANAK i SEBASTIEN OŽIE ) mogu se s pravom nadati VELIKOJ TITULI – SVETSKOG RELI ŠAMPIONA 2018.

Po osvojenim bodovima najuspešnija posade je do sada dvojac HJUNDAIA, 30. godišnji Belgijanac TIERI NOJVIL i njegov suvozač NIKOLA ŽILSUL …imaju 177 poena.
Na drugom mestu je par iz TOJOTE, 31. godišnji Estonac OT TANAK i suvozač mu MARTIN JERVEOJA, sa 164 boda ( 13 manje od NUJVILA ).
Treće mesto generalnog plasmana zauzima zvanični svetski šampionski dvojac, uzdanica FORDA, 34. godišnji Francuz SEBASTIEN OŽIE ( za dva meseca napuniće 35 godina ) i njegov suvozač ŽILIJEN INGRASIA ( 23 manje od lidera NUJVILA ).

Nije potrebno naglašavati koliko je težak RELI VELS. Drugačiji je od dosadašnjih i zbog specifične makadamske podloge šumskih brzinskih ispita a i zbog redovno loših vremenskih prilika, kiše, vetra i magle. Učesnici predstojećeg RELI VELSA imaju pred sobom 23 brzinska ispita, ukupne dužine 318 km.

U četvrtak uveče je 1, onaj kratki ceremonijalni, u petak je na programu 8 ispita, u subotu 9 i u nedelju 5.

Na RELIJU VELS 2018. pojavljuju se kompletne ekipe HJUNDAIA, TOJOTE, FORDA i SITROENA. Biće veoma zanimljivo pratiti i dešavanja i u kategoriji WRC2,  gde će verovatno koplja ukrstiti  severnjaci, 27. godišnji Švedjanin  PONTUS TIDEMAND ( „škoda R5“ ), 22. godišnji Norvežanin KRISTIAN VEIBI ( „sitroen C3R5 ) i 18. godišnji ( napunio 18 godina 1.oktobra 2018 ) „čudo od deteta“, Finac  KALE ROVANPERA ( „škoda R5 ).

Poslednja vest : Neverovatnu grešku je napravio vrhunski reli vozač „tojote“, Estonac OT TANAK. Na uvodnom i probnom ispitu SHAKEDOWN, od 3.32 km. koji je uveden da bi posade još jednom proverile podešavanje svojih vozila i na ispitu koji ne donosi nikakav benefit, OT TANAK je posle jednog dugačkog i valovitog makadamskog pravca, kroz šumu, očigledno u prevelikoj brzini, pokušao da ukoči svoj automobil kako bi savladao desnu krivinu, ali, dobio je takozvane „sanke“ i produžio pravo u jarak, srećom izbegavši stabla. Publika je odmah pritrčala i bacila se na izvlačenje slupane „tojote“.
Na tom ispitu najbrži su bili LATVALA,EVANS, OŽIE,BRIN, NUJVIL..

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije