TCR Europa, Barselona – Španac Askona najbliži tituli, Borković i pored kiksa u Monci ostvario napredak

18. октобар, 2018. #

U vikendu pred nama, na autodromu KATALUNJA kraj Barselone, u Španiji, okončaće se takmičenje u seriji TCR EUROPA 2018. U subotu i nedelju posle 13. i 14. trke tog zaista zanimljivog i izuzetno jakog šampionata turing automobila znaće se ime novog šampiona. Najviše izgleda za osvajanje titule ima domaći takmičar, 22. godišnji Španac MIKELE ASKONA, vozač „kupre“. ASKONA je posle MONCE preuzeo vodeću poziciju u šampionatu TCR EUROPA 2018. a pre trke u Italiji, pre nepunih mesec dana, naš višestruki šampion i najbolji ambasador Srbije na auto trkama u svetu, 34. godišnji DUŠAN BORKOVIĆ , vozač „hjundaia“, bio je na vodećem mestu, sa 134 boda. 2 više od Askone…Nažalost posle incidenta u boksu, našem asu su oduzeti subotnji bodovi pa je BORKOVIĆ sada tek treći u generalnom poretku sa baš velikim bodovnim zaostatkom u odnosu na ASKONU – 30 bodova. Na drugom mestu je 31. godišnji Francuz ŽAN KARL VERNE, vozač „audija“, automobilista za kojeg mnogi govore da ima najbolje rezultate, da je veoma brz , najiskusniji je kada je reč o evro i svetskim turing trkama i član je ozbiljnog tima „Leopard“. VERNE ima 145 bodova uoči trke u BARSELONI, 19 manje od ASKONE a 11 više od BORKOVIĆA. Dobri poznavaoci medjunardnog auto sporta smatraju da će se za najviši plasman serije TCR EUROPA 2018. boriti baš ta trojica vozača. Teoretski gledano izglede za osvajanje titule TCR imaju i TAŠI, NADJ i FAJLS, ali, to je realno gledano  moguže samo ako dodje do velikih iznenadjenja.

Maksimalan bodovni učinak svakog TCR vikenda, iz dve trke, je 5 ( kvalifikacije ) + 25 + 25  = 55 bodova, a kako će ti bodovi biti podeljeni znaćemo u nedelju posle podne.

Sigurno je da će BARSELONA doneti jednu posebno zanimljivu trku, jer će sa na startu pojaviti čak oko 30 takmičara a medju njima će biti i izvanredni Madjar NORBERT MIHELIS, koji samo gostuje na Katalunji, kao i odlični Čeh PETR FULIN, takodje takmičar koji se pojavljuje samo u finalu serije TCR EUROPA 2018

Mladi ASKONA sa svojim timom sasvim sigurno razmatra sve moguće opcije, on ima veliku bodovnu prednost i verovatno neće pošto poto juriti za pobedom. Naš šampion DUŠAN BORKOVIĆ, realno gledano nema realnih šansi da bude šampion, iako je pre nepunih mesec dana to bila potpuno izvesna opcija. BORKOVIĆ će po svemu sudeći i pored neprijatnosti u MONCI ostvariti najbolji rezultat u TCR seriji. Podsetimo da je 2016. bio SEDMI ( sa „seatom“ ) a 2017. OSMI ( sa „alfom“ ). Njegov rezultat na medjunarodnim turing trkama je zaista impresivan, ostvario je čak 11 pobeda i 28 puta bio na podijumu, uzimajući u obzir sva takmičenja na turing stazama ( EVRO KUP, SVETSKI TURING ŠAMPIONAT i TCR SERIJU )

Za navijače u SRBIJI, interesantan je i debitanstki start mladog beogradskog šampiona, 22. godišnjeg NIKOLE MILJKOVIĆA, sa „kuprom“. Od njega se realno ne može očekivati zapaženiji rezultat pogotovo zbog neobično jake konkurencije standardnih TCR rivala a i sjajnih gostiju.

Obe trke serije TCR EUROPA 2018. prrenosi RTS 2

Program na autodromu KATALUNJA, kod BARSELONE :

Petak, 19. oktobar
11.55 – Trening 1
16.05 – Trening 2
Subota, 20. oktobar
11.45 – Kvalifikacije
17.30 – Trka 1
Nedelja, 21. oktobar
15.55 – Trka 2

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije