WRC 2018 – Rally Turkey Marmaris – Horor, lomljave, požar i dupli uspeh Tojote

15. септембар, 2018. #

Ove septembarske subote na plažama Marmarisa i Ičmelera, poznatih turskih letovališta, mogla je da se čuje povremena rika snažnih reli automobila, koji su u obližnjim planinama nastavili jurnjavu u možda najtežim uslovima ovogodišnjeg RELI ŠAMPIONATA SVETA. Dok su gosti juga Turske uživali u suncu i moru, pitavši se šta se to čuje u daljini, oni obavešteni su znali da je RELI opet stigao u zemlju koja ipak najviše voli fudbal, ali, da su svi čuli ko su LOEB, OŽIJE, njihovi drugovi a i kolege reli vozači iz okoline Istanbula.

Ako se podsetimo šta se dešavalo od otvaranja ovogodišnje sezone, od relija u MONAKU, ŠVEDSKOJ, MEKSIKU, na KORZICI, u PORTUGALU, ARGENTINI, PORTUGALU, na SARDINIJI, u FINSKOJ i NEMAČKOJ, gde je naravno uvek bilo vrlo teško, reklo bi se da je u TURSKOJ ipak NAJTEŽE….

Podsetimo, posle prašnjavog početka u petak ujtru i odluke da se takmičari na brzinskim ispitima puštaju na svaka 4 minuta ( u drugom krugu ), kako bi kolko tolko imali neku vidljivost u gustim oblacima prašine, dan su najuspešnije okončali TIJERI NUJVIL i SEBASTIJEN OŽIE sa minimalnom razlikom od 0.3 sekunde.

Već na prvom subotnjem brzincu stao je MADS OSTBERG zbog kvara turbine dok je drastično zakašnjenje zabeležio TIJERI NUJVIL (+ 3.30 minuta ) zarad problema sa vešanjem na „hjundaiu“. Naredni ispit je doneo probleme i dalje vodećem OŽIEU, koji je ispit završio na 6. mestu a najbrži je bio MIKELSEN, ispred TANAKA.Usledio je treći ispit dana a bio je katastrofalan za OŽIEA. Sjajni Francuz je dobio taj ispit od 21 km. ali je u cilj ušao uz puno sreće jer je njegov „ford“ počeo da se ponaša kao rasklimatani polovnjak. OŽIE i njegov suvozač ŽILIJEN su stali i počela je hitra sanacija svega polomljenog i oštećenog. Već tada su znali da će kasniti u VREMENSKU KONTROLU. Uspeli su da „zakrpe“ ono najbitnije i da stignu do mesta gde se obračunava vreme, uz saznanje da su zakasnili 6 minuta i da će dobiti PENALIZACIJU 1 minut. Šef „M SPORTA“, MALKOLM VILSON je bio oduševljen mehaničarskim umećem OŽIEA, pa je u servisu rekao : „Zato je on svetski prvak“…Elem, zbog peripetija sa „fordom“ SEBASTIEN OŽIE se našao na mestu broj 4 i sa +  46.1 sekundi a na PODIJUM POZICIJI bili su MIKELSEN, TANAK i LATVALA ( NUJVIL je imao čak + 17 minuta )….na istom ispitu, ispitu broj 10, sa prašnjave i kamenite staze izleteo je mladi Finac ESAPEKA LAPI.

Karavan modernih gladijatora stigao je u servis a u svakom timu mehaničari su se bacili na ranjene automobile. Početak sledećeg kruga bio je opet dramatičan. Najbolji je bio TANAK, ali je maler nastavio da prati OŽIEA koji je u želji da što pre smanji zaostatak IZLETAO i stao. Problema je imao i MIKELSEN a posle ispita 11, OT TANAK i JARI MATI LATVALA su sa „tojotama“ zaseli na vrh.

Još nije ni stigao do starta ispita broj 12 a „sitroen C3 WRC“ KREG BRINA, je počeo da se dimi. Ubrzo se pojavila i vatra…..stiglo je i vatrogasno vozilo….ali plamen je nažalost pred očima nepovredjene posade progutao ceo automobil !!! Strašno …sigurno jedna od najtužnijih slika koja može da se zabeleži na nekoj reli priredbi.
Ispit je opet bio negativan za ANDREASA MIKELSENA, kasnio je u KONTROLI čak 20 minuta i dobio veliku penalizaciju.Poslednji današnji ispit je pripao TANAKU a generalnom su UBEDLJIVO VODEĆI asovi TOJOTE, OT TANAK i JARI MATI LATVALA ( + 13 sekundi ). Naravno uslediće verujemo timske odluke, da i jedan i drugi ne rizikuju previše i da se ostvari NOVI DUPLI TRIJUMF. U nedelju sledi finale sa vrlo bitnim PLUS BOD ISPITOM, takozvani POWER STAGE, gde bi trebalo da se pojave i oni „ranjeni“.

U rezimeu se mora apostrofirati posada koja je trenutno na, za njih, PERFEKTNOM mestu broj 6. To je tandem PRIVATNIKA, stari lisac, 45. godišnji Norvežanin HENING SOLBERG (  bio na 127 relija i ima 33 pobede na brzincima, rodjeni brat reli šampiona PETERA SOLBERGA ) i neverovatna suvozačica, iskusna 43. godišnja Austrijanka ILKA MINOR koja ima prebogatu reli karijeru ( 117  WRC  relija ). Njihov plasman jeste posledica odustajanja EKS vozača, ali, čujte, oni voze „ŠKODU FABIJU R5“, ne boduju se za WRC 2, ali su brži od svih u toj klasi…zaista BRAVO za HENINGA i ILKU !!!

Plasman posle 13 ispita ( od ukupno 17 ) :

1. TANAK  – „tojota“
2. LATVALA – „tojota“……….. + 13.1 sek.
3. PADON – „hjundai“………. + 1.10.5 min.
4. SUNINEN – „ford“…………. + 3.22.2
5. MIKELSEN – „hjundai“……… + 6.25.4
6. SOLBERG – „škoda fabia R5″…+ 11.55.5
7. EVANS – „ford“…………………. + 16.49.0
8. KOPECKI – „škoda fabija R5″…. + 17.05.9
9. TEMPESTINI – „sitroen C3 R5″….. + 17.50.4
10. INGRAM – „škoda fabija R5″……..+ 18.38.2

Galerija slika

Članci iz iste kategorije