Odlazak šampiona i Zlatne kacige – preminuo Borut Tomić

20. септембар, 2018. #

Tek danas smo saznali da nas je nedavno napustio još jedan PRAVI ŠAMPION – BORUT TOMIĆ, nosilac ZLATNE KACIGE i višestruki pobednik relija i kružnih trka. Na oproštaju od velikog sportiste našlo se puno majstora volana,  onih iz srednje generacije i naravno BORUTOVIH prijatelja iz perioda sedamdesetih godina ( Miodrag Miki Živanović, Vićentije Savić, Zoran Basaraba, Pavle Komnenović, Boško Marković, Vlada Rankovći , Bane Kosanović Feroda, Milan Gladić i drugi ) kada je BORUT TOMIĆ, poznat i kao „žmigavac“, žario na relijima širom JUGOSLAVIJE, na relijima koji su bili MARATONSKI i znali da imaju staze i blizu 2000 km.

BORUTOVO reli vreme je predstavljalo ZLATAN PERIOD RELIJA u nekadašnjoj državi. Takmačinja su bila naporna, sa velikom kilometražom itinerera, a pored brzinskih ispita nije bilo ništa čudno da su pojedine etape bile KNAP i da su mnogi odlični vozači kasnili u vremenskim kontrolama. Takodje se dešavalo da jedna etapa ima brzinski ispit ( TARA ..na stazi od kocke ) a nedugo posle tog ispita da ima težak makadam ( Šljivovica…danas modera asfaltni put  ), pa je bila prava lutrija odabrati odgovarajuće gume. Nije bilo neobično da se na startu značajnog relija, kao što je to predstavljao čuveni YU RELI pojavi i preko 100 posada ( YU RELI 1975 – 103 posade, YU RELI 1977 – 100 posada, YU RELI 1978 – 115 posada, YU RELI 1979 – 103 posade ).

Kada je 1977. godine BORUT TOMIĆ, u klasi do 785 kubika , osvojio RELI TITULU sa 61. bodom, bio je ubedljiv ispred STOJANA KASTELICA ( 48 ), VLADIMIRA DJENIĆA ( 33 ), VOJKA ČUČEKA (30 ), MIHAELA SIMONČIĆA ( 27 ) i još dvadesetak rivala iz te najpopularnije kategorije ( svi sa „fićama“ ).

U klasi „kečeva“ ( do 1150 kub. grupe 1 ) dominirao je beogradski majstor MIODRAG MIKI ŽIVANOVIĆ, ispred MILUNA VESNIĆA, PREDRAGA DOBROHOTOVA, JANEZA MILAVECA, DAGMARA ŠUSTERA i drugih. ( svi sa „zastavama 101“ )

U klasi „kečeva“ ( do 1150 kub. grupe 2 ) slavio je sjajni DRAGAN MALIŠA VUČKOVIČ, sa „škodom 110 R“, ispred klupskog kolege sa istim automobilom, ZORANA MARIĆA, treći je sa „zastavom“ bio DRAGO ZONTA a četvrti poznati ARSA, iz sela Velika Sugubina, kod Kragujevca, MOMIR ARSIĆ.

U klasi 1300 kub. za malo je pobedio Užičanin VIĆENTIJE SAVIĆ ( „fiat 128 ), ispred odličnog Slovenca LEONA POBERAJA ( „zastava 101“ ), dok je u najjačoj dominirao i pobedio nezaboravni ALEŠ PUŠNIK ( „reno 5 “ ), ispred BRANISLAVA KIZMIČA ( „bmw 2002“ ) i DRAGO HORVATA( „bmw 1600“ ).

Galerija slika

Članci iz iste kategorije