ERC – Barum Czech Zlin rally 2018 – Preko 120 posada, duel Kopecki – Lukyanuk

27. август, 2018. #

Bio je to reli sa izvanrednim odzivom posada – čak preko 120 !!!
Okončan upravo minulog vikenda bodovan je za RELI ŠAMPIONAT EVROPE, za ERC 2 i 3, za šampionat Češke, za mnoge klase u kupove. Bio je privlačan i pre početka jer se znalo da su medju učesnicima i majstori relija koji voze ili su vozili u RELI ŠAMPIONATU SVETA. Pre svih zvezda je bio „večiti drugi u WRC seriji“, odlični Španac DANI SORDO, koji je u Češkoj vozio automobil specifikacije R5, kao uostalom i mnogi u toj ovoga puta najjačoj klasi. Ipak poznavaoci relija su pretpostavljali da će udarnu bitku za pobedu na BARUMU voditi jedan ČEH i jedan RUS, vršnjaci, poznati JAN KOPECKI i sve bolji Moskovljanin ALEKSEJ LUKYANUK.

BARUM RELI se vozio na asfaltu, na 15 brzinskih ispita, ali, šumski putevi, prljava podloga, kiša i noćni prolasci učinili su ovaj poznati reli baš velikim izazovom za mnoge pa je zabeležen veliki broj izletanja, slupanih vozila, polomljenih felni i ko zna koliko probušenih pneumatika. Već su na uvodnom ispitu SHAKEDOWN registrovana prva odustajanja i lomovi.

Poveo je KOPECI ( 36 godina ), sa „škodom fabijom R5“ ( fabrički vozač ) medjutim, već na ispitu 3 je imao gumi defekt i upisao zakašnjenje u generalnom od 17,8 sekundi – iza LUKYANUKA ( 37 godina ), sa „ford fiestom R5“. Od ispita broj 3 pa sve do ispita broj 12, Rus drži vodeću poziciju. KOPECKI je već posle prvog kiksa počeo lagano da napreduje. Dobio je 8 brzinskih ispita i u samom finišu, posle 13. brzinaca izbio na čelo sa samo 1.7 sekundi prednosti nad LUKYANUKOM. Posle 15 ispita videlo se da je pobednik KOPECKI, sa 7.5 sekundi boljim rezultatom, drugi je bio LUKYANUK a treći DANI SORDO ( 35 godina ), sa „hyundaiem R5“ i zaostatkom u odnosu na pobednika 53.6 sekundi.

Na podijumu su svi bili zadovoljni, JAN KOPECKI, 6 puta šampion Češke i reli prvak Evrope za 2013, trenutno vodeći u aktuelnom WRC 2. Opravdao je briljantan ugled ŠKODE, brenda koji je već godinama omiljen u svetu relija. RUS, ALEKSEJ LUYANUK, reli prvak Rusije i Estonije, je verovatno mogao i brže, ali, on je pre svega mislio na svoju vodeću poziciju u GENERALNOM PLASMANU RELI ŠAMPIONATU EVROPE i na TITULU NAJBOLJEG NA STAROM KONTINENTU, koju nikada nije osvojio a sada mu je praktično već u ruci jer ga do kraja šampionata očekuju još samo dva relija – POLJSKA i LETONIJA. Ima čak 36 bodova više od Portugalca MAGALJAŠA, koji je na BARUMU bio tek na 9. mestu.

BARUM CZECH RALLY ZLIN 2018. je opravdao visok renome. Od 120 posada koje su završile prvi ispit kroz cilj 15. testa brzine je prošlo 76. Zaista impresivno i za poštovanje.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije