WRC 2018 – Neste rally Finland – Tanak na čelu,ubrzali se Latvala i Lapi, Ožie i Nujvil razočarali fanove

28. јул, 2018. #

Svaki WRC je priča za sebe a o aktuelnom FINSKOM RELIJU 2018. priča se i pričaće se još dugo. Okončano je 19 ispita, u nedelju preostaju još 4, uključujući i poznati POWER STAGE koji donosi plus bodove. Poredak prve trojice je isti kao i na početku drugog dana. Vodi OT TANAK, sa „tojotom“, ali je sada povećao razliku sa drugoplasiranim OSTBERGOM ( 39 sek. ) sa „sitroenom“, dok se trećepozicionirani LATVALA sa „tojotom“ sasvim približio drugom mestu ( 5.4 sek. ).

Danas je zasijao ESAPEKA LAPI, sa „tojotom“. Dobio je tri brzinska ispita i sa jutrošnjeg sedmog mesta skočio na četvrto. LAPI je, poredjenja radi, čak 47 sekundi ispred zvaničnog svetskog prvaka SEBASTIENA OŽIEA, sa „fordom“, koji je razočarao veliki broj svojih navijača i koji za liderom TANAKOM kasni 2.07.06 minuta. Uoči početka je informacija o aerodinamičkim prepravkama spojlera na „fordu“ OŽIEA podgrejala nade njegovih pristalica u vrhunski rezultat u Finskoj, ali, dogodilo se nešto sasvim suprotno. OŽIE je par puta na cilju ispita rekao da se ne snalazi dobro sa novom „aero evolucijom“. Još više je neprijatno iznenadio vodeći u šampionatu sveta, Belgijanac TIJERI NUJVIL, koji je trenutno na 10. mestu sa „hjundaiem“ i zaostatkom za TANAKOM od neverovatnih 3.34.5 minuta. NUJVIL je posle jednog ispita rekao : „Biću srećan sve dok OŽIE ne uzima puno bodova“. Ako se pogleda trenutni bodovni saldo posle 19. ispita, OŽIE bi u Finskoj osvojio 6 bodova a NUJVIL samo 1 , ali, Belgijanac bi i dalje imao veliku zalihu poena , UKUPNO 21.

Sve navedeno ukazuje da su jedinstveni zemljani putevi u šumama Finske, sa bezbroj skakaonica, velika enigma za sve, najmanje za severnjake a mnogo više za druge. Na skoro svim ispitima se vozi enormno brzo, prosek  je na 19. ispitu bio čak 130 km/h što znači da se na pravcima, na momente, vozi i blizu 200 km/h. Havarija je bilo desetak, srećom bez povreda članova posade, ali su zabeležena i višestruka prevrtanja, odvaljeni točkovi  i oštećena vozila. Sve poklonike relija oduševio je klinac iz Finske, 17. godišnji KALE ROVANPERA, sa „škodom“. Vodio je potpuno sigurno u klasi WRC 2, imao dobru prednost i lidersku poziciju, kao da je jedan od najiskusnijih, ali je na 19. ispitu napravio grešku i sada je tek 4. u klasi.

Finski reli se završava sutra, predvidjena su još 4 ispita. Ekipa TOJOTE, čini se, imaće razloga za slavlja. Očekuje se pobeda TANAKA, LATVALA je sada treći a sjajni LAPI na četvrtom mestu…pa zar to nije odlično za jedan BREND.

Norvežanin MADS OSTBERG se maestralno snašao u „sitroenu“. Večeras se požalio na istrošene gume, a bilo bi lepo da bude na podijumu, to je potpuno zaslužio.

Poredak posle 19 ispita od 23, na FINSKOM RELIJU 2018 :

1. TANAK – „tojota“
2. OSTBERG – „sitroen“….. + 39.0 sek.
3. LATVALA – „tojota“……….+ 44.4
4. LAPI – „tojota“………….. + 1.20.6 min.
5. PADON – „hjundai“………. + 1.29.7
6. SUNINEN – „ford“ ……….. + 1.45.1
7. OŽIE – „ford“…………………+ 2.07.6
8. EVANS – „ford“…………..+ 2.17.9
9. BRIN – „sitroen“…………+ 2.56.4
10. NUJVIL – „hjundai“………+ 3.34.5

Galerija slika

Članci iz iste kategorije