WRC 2018 – Neste rally Finland – Havarije već na početku, Tanak i Ostberg, rame uz rame

27. јул, 2018. #

Reli centar sveta ovog vikenda je u Finskoj. Hiljade poklonika ovog sporta već su pokraj staza, dosta udaljeni od zemljanih brzinskih ispita, jer se kao i uvek na WRC-u , vozi veoma veoma brzo i svako izletanje predstavlja rizik za neoprezne gledaoce. Primera radi, na prvom ozbiljnom ispitu ( drugom po redu, jer je početni bio mini specijal za publiku i komercijalu ) vozilo se u proseku oko 125 km/h, na pravcima je maksimalna brzina bila znatno veća.

Mini ispit ( 2.3 km. ) je dobio Estonac OT TANAK sa „tojotom jaris WRC“ i kao da je već na startu želeo da najavi svoju oštru borbu i rešenost da ide na novu reli pobedu. Rano jutros ( po našem vremenu odmah posle 07 h – mi kasnimo za Finskom 1 sat ) počela je jurnjava i odmah je došlo do prvih havarija i izletanja. Od vozača „prve lige“ grešku je napravio Irac KREG BRIN, sa „sitroenom C3 WRC“. Udario je u kamen, probušio gumu zadnjeg točka i u cilj stigao na felni sa 47.8 sekundi slabijim vremenom od najbržeg. ( Ipak, BRIN se ne predaje, već na sledećem brzincu je postigao drugo vreme, odmah iza LATVALE ). Treći član tima SITROEN, KHALID AL QASIMI je tek na 20. mestu sa + 2.45.1 minuta zaostatka.
Grešku je napravio i Finac JARKKO NIKARA, sa „ford fiestom R5“ i u punoj brzini izleteo u šiblje pokraj puta.
Taj prvi ozbiljni ispit od 20.04 km. pripao je severnjacima, OT TANAKU, OSTBERGU, SUNINENU i LATVALI…( mladi Finac LAPI, je sa „tojotom“ imao 31.5 sekundi zaostatka ). JARI MATI LATVALA je startovao izvanredno, bio je najbrži na ispitu broj 3, a njemu je zbog poljuljanog samopouzdanja vema važno da je bolji od timskog kolege LAPIJA. LATVALA u generalnom poretku šampionata zauzima tek 9. mesto sa 37 bodova.

Zvanični svetski prvak Francuz SEBASTIEN OŽIE ( „ford“ ) je bio tek sedmi, sa zaostatkom od baš velikih 15.5 sekundi, dok je vodeći u šampionatu Belgijanac TIJERI NUJVIL ( „hjundai“ ) zauzeo deveto mesto sa kašnjenjem u odnosu na TANAKA – 20 sekundi. Bio je to vrlo upečatljiv pokazatelj dobre brzine dvojice vozača „tojote“ a takodje i primer taktike, kada je reč o TIJERU NUJVILU, koji je čini se i pre ovog FINSKOG RELIJA znao da nema nekih velikih izgleda sa domaćim majstorima zemljanih puteva i da ga najviši plasman ne zanima previše. VAŽNO je da završi reli, da osvoji neke bodove i DA OSTANE VODEĆI U GENERALNOM PORETKU SVETSKOG ŠAMPIONATA u kojem je pred ovaj reli ovezbedio prednost od ODLIČNIH 27 BODOVA.
Na osnovu poretka u prvenstvu, u FINSKOJ startuju ovim redom, NUJVIL,OŽIE,TANAK,LAPI MIKELSEN, EVANS, LATVALA….
U kategoriji WRC 2 je konkurencija takodje veoma jaka. Na prvom mestu se odmah našao mladi Finac KALE ROVANPERA ( ima samo 17 godina !!!  i podsetimo da je sin nekadašnjeg WRC asa HARIJA ROVANPERE), fabrički vozač „škode fabije R5“, a prati ga VEIBY, takodje sa „škodom“, posle 5 ispita kasni 15.6 sekundi. ROVANPERA je 11. u generalnom plasmanu.

Ispit broj 4, od 12.33 km. doneo je sjajnu pobedu Norvežaninu MADSU OSTBERGU, koji je u timu SITROENA zamenio KRIS MIKA, dok je njegovom zemljaku, ANDREASU MIKELSENU taj ispit označio veliku grešku i PREVRTANJE. MIKELSEN je bar sudeći po fotografijama nepovredjen, njegov „hjundai“ nije udario u drvo već se prilikom okretanja zaustavio na boku a kada nema udarca u prepreku luping je obično bezopasan za posadu. MIKELSENU je publika pomogla da auto postavi na točkove, završio je ispit i na cilju rekao:
„Bilo je teško voziti sa polomljenom šoferšajbnom i haubom koja se podiže, ali, nastavljam dalje“…
MADS OSTBERG je pobedom na ispitu broj 4 preuzeo prvo mesto u generalnom poretku relija, doduše samo za POLA SEKUNDE ispred OT TANAKA….ali TANAK pobedjuje na ispitu 5 i opet je LIDER RELIJA sa 1.1 sekundom prednosti.

FINSKI RELI se nastavlja posle PAUZE U SERVISU. Učesnike očekuje još 6 današnjih ispita a večeras, negde oko 20 časova, znaćemo šta se sve dešavalo posle podne i kakav je poredak.

PLASMAN POSLE 5 ISPITA RELIJA FINSKA 2018:

1. TANAK – „tojota“
2. OSTBERG – „sitroen“ ………+ 1.1 sek.
3. LATVALA – „tojota“…………+ 10.8
4. PADON – „hjundai“………..+ 14.8
5. SUNINEN – „ford“…………….+ 16.4
6. EVANS – „ford“……………..+ 25.7
7. OŽIE – „ford“……………+ 28.7
8. LAPI – „tojota“………….+ 49.1
9. BRIN – „sitroen“………..+ 54.0
10. NUJVIL – „hjundai“……….+1.07.5 min.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije