Moto GP, VN Španije, Herez – Markes pobedio, udes Dovicioza, Lorenca i Pedrose

6. мај, 2018. #

Vozač Repsol Honde Mark Markes trijumfovao je na Velikoj nagradi Španije, četvrtoj trci ovogodišnjeg Moto GP šampionata.

Mladi Španac je tako upisao tek drugu pobedu na stazi „Heres – Anhel Nijeto“, a 63. u karijeri.

Drugo mesto zauzeo je Žoan Zarko na Jamahi ekipe Teh 3, dok se na podijumu našao i vozač Suzukija Andrea Janone.

Pored dominacije Markesa, trku u Andaluziji je obeležio i incident koji se desio osam krugova pre kraja, u kojem su učestvovali vozači Dukatija Horhe Lorenco i Andrea Doviciozo i Dani Pedrosa na Repsol Hondi. U tom trenutku, aktuelni šampion je već sigurno vodio, dok su se njih trojica borili za preostala mesta na podijumu.

Doviciozo i Lorenco su otišli preširoko, Pedrosa je pokušao da ih nadmudri i napao je svog sunarodnika sa unutrašnje strane, ali mu je on ‚zatvorio vrata‘. Došlo je do kontakta, a njih dvojica su potom sa staze izbacili i drugog vozača Dukatija.

Mesta na podijumu su potom nasledili Zarko i Janone, a uspeli su da ih zadrže do samog cilja. Zarkovo drugo mesto i nije dovedeno u pitanje, dok su Italijanu pretili njegovi sunarodnici Danilo Petruči i Valentino Rosi, kao i Džek Miler na Pramak Dukatiju.

Petruči je na kraju morao da se zadovolji četvrtim mestom sa desetinkom ispred ‚Doktora‘, koji je u 15. krugu trke kompletirao krug oko planete Zemlje od početka karijere. Miler je kao šestoplasirani prošao kroz cilj, ispred drugog vozača Jamahe Maverika Vinjelasa i Alvara Bautiste, koji brani boje tima Anhel Nijeto, po kome staza u Heresu nosi ime od četvrtka.

Prvu desetoricu kompletirali su vozač Estrelja Galisija Mark VDS rejsinga Franko Morbideli, kojem je to najbolji rezultat karijere, i Mika Kalio, koji vozi za KTM i dobio je specijalnu pozivnicu na četvrtu trku sezone.

Posle takvog raspleta, Markes ima 70 bodova na čelu generalnog plasmana, ispred Zarka sa 58 i Janone sa 50.

Ovogodišnji Moto GP šampionat nastavlja se Velikom nagradom Francuske 20. maja.

Tok trke:

Od starta je poveo Lorenco, ispred Dovicioza, Zarka, Kračloa i Markesa, dok je Rosi bio deveti. Vozač Jamahe se nekoliko krugova zadržao u vođstvu, pre nego što je Markes uspeo da se probije i počne da ga napada, a zatim i pretekne. U međuvremenu, sa staze su izleteli Kračlou i Rins, koji su bili u konkurenciji za podijum.

Na polovini trke, Markes se odvojio sekundu ispred Lorenca, kojeg su pratili Doviciozo i Pedrosa, a ostali vozači su bili daleko iza. Italijan je konstantno napadao svog timskog kolegu, ali nije uspevao da se nađe ispred njega. Osam krugova pre kraja viđen je veliki incident u kojem su učestvovali Lorenco, Doviciozo i Pedrosa.

Vozači Dukatija su otišli široko u međusobnoj borbi, Pedrosa je pokušao da se probije pored njih, ali je došlo do kontakta između njega i Lorenca, a usput su pokupili i Dovicioza. Zarko je tako nasledio drugo mesto, ispred Janonea i Petručija, da bi vozač Pramak Dukatija pretekao sunarodnika, a vrlo blizu bili su i Miler i Rosi. Do kraja trke, Janone je uzvratio udarac u borbi za podijum, dok je ‚Doktor‘ uspeo da pretekne Australijanca i probije se na peto mesto.

Izvor: Sportklub.rs + AUTOBLOG.RS

Galerija slika

Članci iz iste kategorije