52. Vidafone Rally Portugal – Tijeru Nujvil na čelu šampionata,Ožie,Latvala i Mikelsen razočarani

20. мај, 2018. #

Neobjašnjivi i početnički potezi su daleka prošlost za odličnog Belgijanca TIJERI NUJVILA, koji 16. juna puni 30 godina. Sjajni automobilista je odavno prepoznat kao veliki potencijal i to je na vreme uočio HJUNDAI. Posle 6 ovogodišnjih relija TIJERI NUJVIL se pobedom u PORTUGALU našao na prvom mestu u generalnom poretku SVETSKOG RELI ŠAMPIONATA 2018. Na makadamu u Portugaliji imao je i znanje i sreću, slavio je uz ubedljivu prednost od 40 sekundi, osvojio 4 boda na ispitu POWER STAGE i ukupno zaradio 25 + 4 boda, dakle 29, pa je tako preskočio SEBASTIENA OŽIE za 19 bodova uoči RELIJA NA SARDINIJI, koji se vozi za mesec dana.

RELI PORTUGAL je bio veoma loš za OŽIEA, LATVALU, MIKELSENA, PADONA, a posebno za nesrećnog KRIS MIKA koji je totalno uništio svog „sitroena C3 WRC“ i usput se dobro ugruvao. Snažni kavez, odlična sedišta-kadice, široki pojas, prava kaciga, i PUNO PUNO SREĆE sačuvali su život ridjokosom asu koji vozi sa puno rizika…

SVETSKI RELI ŠAMPIONAT je po mišljenjima mnogih najopasnije automobilsko takmičenje. Na mnogim trkama se vozi i brže ali nigde medju drvoredima, pored kamenih zidova i svih mogućih čvrstih prepreka, gde udarac pri velikoj brzini i pod nezgodnim uglom može biti opasan po život posade.

PORTUGAL je doneo najveći uspeh u karijeri za  24. godišnjeg Finca SUNINENA, novog člana ekipe FORD, prvi put se našao u elitnoj klasi na 3. mestu podijuma. To je baš veliki podsticaj i injekcija samopouzdanja koja u borbi sa sekundama PUNO ZNAČI.

Šampionat je praktično tek na polovini a sve više se pored OŽIEA ističu i drugi vozači. Na poslednjem ispitu POWER STAGE, najbrži je bio  27. godišnji Finac ESAPEKA LAPI, čiji vrhunski rezultati više uopšte nisu iznenadjenje, već očekivana pojava. LAPI je najbolji predstavnik TOJOTE i ponos TOMI MAKINENA. OŽIE se nadao nekom bodu, ali, bio je na BODOVNOM ISPITU  tek OSMI.

Naredni reli na ostrvu SARDINIJA u ITALIJI, označiće još jedno veliko rivalstvo. Sada su svi svesni da mogu da „uhvate“ SVETSKOG PRVAKA SEBSTIENA OŽIEA, ali i ON zna da mu preti opasnost od raspoloženog podmlatlka, pa će sa svojim M SPORTOM dati sve od sebe da potvrdi ZVANJE NAJBOLJEG. Bilo kako bilo ovaj NAJKONKURENTNIJI ŠAMPIONAT NA SVETU, kada su u pitanju točkovi, tek ulazi u drugo poluvreme.

Konačni generalni plasman RELIJA PORTUGAL 2018:

1. NUJVIL – „hjundai“
2. EVANS – „ford“………..+ 40.0 sek.
3. SUNINEN – „ford“……..+ 47.3
4. LAPI – „tojota“………… + 54.7
5. SORDO – „hjundai“…….. + 1.00.9 min.
6. OSTBERG – „sitroen“……….+ 3.33.5
7. BRIN – „sitroen“………….. + 5.23.0
8. TIDEMAND – „škoda R5″…….+ 14.10.8
9. PIENIAZEK – „škoda R5″…….. + 16.17.3
10. LEFEVR – „sitroen R5″………. + 16.34.3

Galerija slika

Članci iz iste kategorije