WRC 2018 – „Tour de Corse“ – Ožie „kaparisao“ pobedu

6. април, 2018. #

Šteta, na samom početku je prekinut duel dva fantastična reli vozača, duel dvojice Francuza, dva SEBASTIJENA.

Na prvom i veoma dugačkom ispitu od 49,03 km. OŽIE je za 9,7 sekundi bio brži od LOEBA, a onda je usledio kratki brzinac na kojem je LOEB želeo da smanji zaostatak ili čak da predje u vodjstvo. Na samom početku drugog ispita,  u jednoj brzoj levoj krivini, LOEB je preforsirao, skliznuo je sa puta i kao za maler zaustavio se u nekoj čudnoj dubljoj rupi, koja je njegovog „sitroena C3 WRC“ bukvalno „zarobila“. Nije bilo ni govora da ga obližnji gledaoci izguraju na stazu, kao što je to redovni slučaj na relijima, kada se neko od vozača nadje  sličnoj neprilici…

LOEB će u subotu nastaviti da vozi, ali, kako je rekao, samo zarad zabave.

Ono što je u prvoj etapi i na četiri brzinska ispita demonstrirao OŽIE, sa svojim suvozačem INGRASIOM, govori o ubedljivoj dominaciji zvaničnog prvaka sveta, na 61. RELIJU OKO KORZIKE. Kada je posle pobede i na drugom ispitu i saznanja da je LOEB imao kiks, mogao da popusti gas, jer je već stekao prednost od 21,1 sekundu, ispred KRIS MIKA, OŽIE se čak ubrzao i ponovljeni ispit od 49,03 km. okončao trećom pobedom i brže za 12,1 sekundu u odnosu na prvi prolazak… Svoju prednost je povećao na 33,7 sekundi, ispred drugoplasiranog u generalnom poretku. Uslovi su za sve bili isti, suva staza, sunčano vreme, mnoštvo nezgodnih krivina, prolazak kroz sela, valovit put, prljava i na nekim mestima vlažna podloga zbog zaostale kiše a svi su vozili na TVRDIM SLIK PNEUMATICIMA ( gumama bez i jednog kanala, koje su idealne za suvu podlogu.

Četrvti ispit, takodje vožen po drugi put, OŽIE je prepustio drugima znajući da se mora voziti pametno. Na tom brzincu od 13,55 km. pobedio je mladi 27. godišnji Finac ESAPEKA LAPI sa „tojotom jaris WRC“ i tako se popravio u generalnom.

Rezime prvog dana i prve etape od četiri ispita bio bi da je OŽIE potpuno nedostižan. Ima još puno da se vozi, u subotu 6 i u nedelju 2  ispita, medjutim, vožnja OŽIEA na KORZICI je tako perfektna da je prosto nemoguće očekivati njegovu grešku jer je sada na PSIHOLOŠKOM PLANU potpuno stabilan i shvata da mu dobro ide. Doduše, na osnovu mnogih ranijih dešavanja, za WRC važi pravilo „NIKAD NE RECI NIKAD“.

Najbliži OŽIEU su NUJVIL( + 33,6 sek ), MIK ( 38,7 ) i TANAK ( 44,2 ), dok je peti LAPI ( 1,13,5 min.)
Potpuno je zakazao ANFREAS MIKELSEN, koji posle četiri ispita kasni 1,29,2 minuta. U klasi WRC 2 bez premca je totalno ubedljiv JAN KOPECKI sa „škodom fabijom R5“.

Plasman posle 4 brzinska ispita :

1. OŽIE – „ford“
2. NUJVIL – „hjundai“……..+ 33.6 sek.
3. MIK – „sitroen“…………+ 38.7
4. TANAK – „tojota“……..+ 44.2
5. LAPI – „tojota“………….+ 1.13.5 min.
6. EVANS – „ford“………..+ 1.13.8
7. SORDO – „hjundai“………+ 1.14.4
8. LATVALA – „tojota“………+ 1.25.0
9. MIKELSEN – „hjundai“…….+ 1.29.2
10. BUFIE – „ford“…………..+ 1.44.8

Galerija slika

Članci iz iste kategorije