WRC 2018 – „Tour de Corse“ – Msje Loeb opet vozi

4. април, 2018. #

Verujemo da se svi ljubitelji relija slažu – 44. godišnji Francuz SEBASTIEN LOEB je istinski RELI KRALJ. Taj neverovatni sportista koji je inače u punoj snazi i muškoj zrelosti, oduševljava podvizima na raznim takmičenjima. Odlično je otvorio ovu 2018. godinu osvajanjem 2. mesta na DAKAR RELIJU, ugovorio kompletnu sezonu u ovogodišnjem SVETSKOM RELI KROSU, koji ima čak 12 trka i počinje 14. maja i stigao da učestvuje na makadamskom WRC takmičenju u MEKSIKU, gde je zarad gumi defekta zamalo ispustio mesto na podijumu. Sada je već na francuskom ostrvu KORZIKA, gde će u četvrtak ujtru, 5.aprila 2018. na uvodnom ispitu SHAKEDOWN, krenuti ka verujemo novim uspesima, pojuriti na reliju od 10.000 kriivina, na kojem je pobedjivao VEĆ ČETIRI PUTA. Podsetimo da LOEB ima dogovor sa SITROENOM za učešće na samo TRI RELIJA ove sezone ( posle KORZIKE, čeka ga i WRC u Španiji, krajem oktobra ). U SVETSKOM RELI KROS ŠAMPIONATU posle takmičenja u KANADI, početkom avgusta, imaće sportsko poluvreme sve do prvih dana septembra, pa su ga zaljubljeni  novinari pitali hoće li možda voziti WRC NEMAČKA, koji je sredinom avgusta, na šta je legendarni as kratko odgovorio : “ Tada ću biti na plaži“…

Elem, KORZIKA je pred nama. Asfaltni reli, rodjen za prave tehničare, za one koji su fizički ali i mentalno maksimalno spremni. U generalnom plasmanu šampionata, posle tri relija vodi vozač „forda“, SEBASTIEN OŽIE, sa 56 bodova a samo 4 manje ima TIJERI NUJVIL, sa „hjundaiem“. Ostali zaostaju malo više. MIKELSEN ima 35, KRIS MIK 32, LATVALA 31, TANAK 26, LAPI 23, BRIN 20, SORDO 18, dok je na desetom mestu LOEB, sa 11 bodova.

Zvanični svetski prvak, 34. godišnji SEBASTIEN OŽIE je neprijatno iznenadio mnoge navijače, ne baš pohvalnim gestovima i izjavama. U Švedskoj je totalno slabe rezultate pravdao podatkom da je bio „čistač“ staze, koja je po njemu generalno gledano bila potpuno izrovana. Zaboravio je da su na nekoliko ponovljenih brzinskih ispita isti „problem“ imali i ostali. Taktizirao je na poslednjem ispitu na ne baš sportski način, kako bi zaradio što veći broj dodatnih poena a na RELIJU MEKSIKO je očigledno s namerom, takodje na poslednjem bodovnom ispitu, zakačio BARIJERE kako bi opet profitirao, ZBOG ČEGA JE I KAŽNJEN.

Bilo kako bilo, kako je znao da govori čuveni reporter RADIVOJE RAĆA MARKOVIĆ, pred nama je reli sa 12 brzinskih ispita koji će se voziti od BASTIJE, na severu ostrva, pa do najvećeg ostrvskog grada AJAČA, koji nas nažalost uvek podseća na užasnu avio nesreću iz davne 1981. godine u kojoj je stradalo čak 180 Jugoslovena, turista ( medju njima, podsetio je sarajavski automobulski as Neven Vukasović, stradao je i sportski automobilista iz Slovenije, Zorman  ).

Galerija slika

Članci iz iste kategorije