WRC 2018, Rally Argentina – Ot Tanak pobedio, teško prevrtanje Rovanpere

29. април, 2018. #

Težak makadamski RELI ARGENTINA, je najzad završen. Šampanjac su otvorili OT TANAK i njegov suvozač MARTIN JERVEOJA, kao i mnogobrojni članovi tima TOJOTE. TANAK je zabeležio prvu ovogodišnju pobedu i treću u karijeri a TOJOTA svoj prvi veliki trijumf u aktuelnoj sezoni.

Estonac OT TANAK je ubedljivo ali i mudro stigao do baš velikog uspeha. Iza sebe je ostavio celu elitu, čak za 37,7 sekundi. Školski racionalno je priveo kraju finiš napornog makadamskog relija, znajući kada treba popustiti jurnjavu zarad sigurne završnice. Na poslednjem ispitu POWER STAGE, nije želeo da rizikuje preterano, pa je zauzeo 4. mesto, ali, zato je u ukupnom poretku SLAVIO i u Južnoj Americi osvojio 25 +  2 boda, dakle ukupno 27 i tako zadržao treće mesto u ŠAMPIONATU SVETA 2018. posle 5 relija.

WRC je zapravo kao i život. Neko bljesne i doživi pravu sreću a nekome sve krene naopačke i nadje se baš u nezavidnom položaju. Oni koji su na relijima doživeli teže prevrtanje i to u trenucima kada su pomislili da im je NAJVEĆI USPEH pred vratima, vrlo dobro znaju KAKAV JE TO UŽASAN I DEPRIMIRAJUĆI OSEĆAJ. Imali smo priliku da ga osetimo u RELI ŠAMPIONATU JUGOSLAVIJE..

Teško i višestruko prevrtanje na 17. ispitu, dakle na pretposlednjem brzincu imao je neverovatno talentovani i hrabri Finac, 17. godišnji KALE ROVANPERA. Već znate da je u subotu vozio brzo i precizno, zasenio je konkurenciju u klasi WRC 2 i zaseo na čelo svoje kategorije. Na pomenutom brzincu na jednom prašnjavom i klizavom pravcu, na ulasku u neko naseljeno mesto i pred publikom, „škoda fabija R5″ je poletela u vazduh i onda je usledilo višestruko prevrtanje posade sa brojem 35. Srećom izbegli su udarac u obližnja stabla ali su pri kraju tumbanja totalno demolirali jedan automobil PARKIRAN pokraj staze….“škoda“ Rovanpere, vidi se na slici, nije oštećena sa strane, što ukazuje da su vozač i suvozač prošla bez težih povreda i da je reli kavez ( “ rol bar “ ) opravdao ulogu. Šteta, velika šteta, ali, to je samo uobičajeni reli maler i priča kroz koju su SVI PROŠLI VIŠE PUTA. Budite ubedjeni da će 17. godišnji KALE ROVANPERA vrlo brzo napredovati i doživeti i onu slatku stranu RELI SPORTA.

Na poslednjem brzinskom ispitu, POWER STAGE, koji prvoj petorici donosi bodove, na ispitu koji je imao naziv EL CONDOR, kao istoimena južnoamerička ptica KONDOR, na stazi od 16,43 km. poleteo je perfektni Belgijanac TIJERI NUJVIL, sa „hjundaiem i20 Coupe WRC“. NUJVIL je inače jedini EKS AS koji i van relija koristi naočare. Bio je brži od svih pa i od svetskog prvaka OŽIEA, kojeg je ostavio za POLA SEKUNDE. Kao treći se plasirao MIKELSEN, četvrti je bio TANAK a peti KRIS MIK.

Posle MONTE KARLA, ŠVEDSKE, MEKSIKA, KORZIKE i ARGENTINE, zvanični svetski prvak SEBASTIEN OŽIE je zadržao prvo mesto sa 100 bodova, prati ga NUJVIL sa 90, treći je TANAKI sa 72, četvrti MIKELSEN sa 54 itd.

RELI ARGENTINA 2018. po ružnom će upamtiti, KALE ROVANPERA, JARI MATI LATVALA, KREG BRIN i KRIS MIK, koji je pored peha sa promenom točka ipak prikazao sjajnu vožnju u nagoveštaj povratka u formu, uoči makadama u PORTUGALU, sledeće runde WRC-a, planirane za 18.maj 2018.

Generalni poredak RELIJA ARGENTINA 2018 :

1. TANAK – „tojota“
2. NUJVIL – „hjundai“……… + 37.7 sek.
3. SORDO – „hjundai“……… + 1.57,7 min.
4. OŽIE – „ford“…………………+ 1.58,6
5. MIKELSEN – „hjundai“……… + 2.02,6
6. EVANS – „ford“…………..+ 3.06,3
7. MIK – „sitroen“…………….+ 3.25,7
8. LAPI – „tojota“…………………+ 4.32,6
9. SUNINEN – „ford“……………….+ 5.38,6
10. TIDEMAND ( WRC 2 ) – „škoda“………..12.15,8

Galerija slika

Članci iz iste kategorije