WRC 2018, Rally Argentina – Ispitom „shakedown“ najavljene velike borbe na makadamu

26. април, 2018. #

Uvodni ispit RELIJA ARGENTINA 2018. takozvani „shakedown“, koji još traje najavio je čini se veliku borbu pre svega vozača SITROENA i HJUNDAIA, a svima je jasno da će se i prvi vozač FORDA umešati u trci za podijum. Isto se može reći i za uzdanice TOJOTE.

Zvanični i petostruki prvak sveta, 34. godišnji SEBASTIEN OŽIE, nikada nije pobedio u ARGENTINI. Bio je više puta na podijumu ali mu pobeda u zemlji DAKAR RELIJA nedostaje. Francuskim reli navijačima je ARGENTINA ipak donela puno radosti jer je SEBASTIEN LOEB jedini čovek na svetu koji je u ARGENTINI, na WRC-u, pobedjivao čak OSAM puta a SITROEN je slavio na prvom mestu DESET puta.

U generalnom poretku ovogodišnjeg RELI ŠAMPIONATA SVETA, OŽIE je ostvario već TRI POBEDE i ima prednost u odnosu na Belgijanca NUJVILA  17  bodova, ali, valja podsetiti da su u ARGENTINI prošle i predprošle godine pobedjivali asovi HJUNDAIA, NUJVIL i PADON.

Minuli, RELI ARGENTINA 2017. doneo je neverovatan rezultat. Posle mnoštva brzinskih ispita po makadamu, kamenju i prašini TIJERI NUJVIL je pobedio ELFINA EVANSA za nelokiko DESETINA SEKUNDI…..teško je to i zamisliti, posle oko 350 km. brzinskih ispita da dva vozača prodju kroz cilj bukvalno uz razliku „DEBLJINE BRANIKA“.

Uspehu u ARGENITINI s pravom se nada i odlični Irac KRIS MIK, veteran koji je na protreklom reliju u KORZICI bio veoma dobar, ali, ga je GREŠKA SUVOZAČA i pogrešno pročitana zakrivljenost krivine dovela do izletanja u šiblje i gubljenja previše vremena. Možda ste i videli kako je sovozač KRIS MIKA, PAUL NAGLE, pred kameram PRIZNAO da je izletanje „sitronea C3“, NJEGOVA GREŠKA. Podsetimo de je KRIS MIK 2015. godine pobedio u Argentini..

Na uvodnom ispitu SHAKEDOWN, koji nije takmičarskog karaktera, već samo PROBNOG, sa finalnom proverom podešavanja automobila…najbolji su bili LATVALA ( pobedio u ARGENTINI 2014 ) sa „tojotom“, KRIS MIK, sa „sitroenom“ i OT TANAK, sa „tojotom“…

Prvi zvanični brzinski ispit uslediće u ARGENTINI, u četvrtak uveče u 19.08 ( dakle po našem vremenu to je 5 sati kasnije, dakle u petak, u prvih par minuta novog dana )….u PETAK 27.4.2018.  planirano je još 7 ispita, u subotu takodje 7 i u nedelju poslednja 3, sa finalnim POWER STAGE, koji donosi dodatne bodove, ukupno 18 brzinskih ispita, ili, 358,25 km. Pred nama je sasvim sigurno još jedan sjajan reli NAJBOLJIH AUTOMOBILISTA SVETA.

Rezultati uvodnog ispita na stazi od 4,25 km.

1. LATVALA – „tojota“ ……….2.31.5 min.
2. BRIN – „sitroen“ ………….+ 0.3 sek.
3. MIK – „sitroen“ ……………+ 0,4
4. MIKELSEN – „hjndai“….+ 0,7
5. TANAK – „tojota“………. + 1,1
6. NUJVIL – „hjundai“………..+ 1,2
7. OŽIE – „ford“……………..+ 1,5
8. SORDO – „hjundai“……… + 1,7
9. SUNINEN – „ford“ ………..+ 1,8
10. LAPI – „tojota“………….+ 2,2

Galerija slika

Članci iz iste kategorije