WRC 2018 – Rally Mexico – Loeb sustiže Sorda

10. март, 2018. #

Na uvodnom ispitu SHAKEDOWN, SEBASTIEN LOEB je zauzeo tek 10. mesto, pa su se mnogi ljubitelji relija zapitali da li će DEVETOSTRUKI RELI ŠAMPION SVETA moći da se izbori sa sjajnim konkurentima iz kluba TOP 10. Setili smo se svi da je 44. godišnji Francuz pre tačno TRI GODINE odradio svoj poslednji reli pred odlazak na neka druga takmičenja. Bilo je to 2015. godine na RELIJU MONTE KARLO…

Ono što se danas dogadjalo na makadamskim ispitima u dalekom MEKSIKU uverilo nas je da stari as nimalo nije zaboravio kako se stiže do vrha u RELI ŠAMPIONATU SVETA. Sa svojim nerazdvojnim suvozačem DANIJEL ELENOM, koji mu je baš ogromna podrška, i uz fantastičan tim profesionalaca iz SITROENA, LOEB je manirom „starog morskog vuka“ polako povećavao brzinu svog „sitroena C3 WRC“ i vrhunskim manevrisanjem sve bolje koristio moć 380 KS.

Na sedmom brzinskom ispitu, najdužem ove godine u Meksiku, na ispitu EL CHOCOLATE, od 31.44 km. ostavio je iza sebe kompletnu ELITU DANAŠNJEG SVETSKOG RELIJA i probio se na drugu poziciju u generalnom plasmanu. Iako su nagadjanja u ovoj seriji sasvim nemoguća, jer i najobičniji gumi defekt može da preokrene poredak naopačke, mora se konstatovati da se i danas ceo svet bukvalno divi SEBASTIENU LOEBU, čoveku koji je već godinama neverovatno uspešan gde god se pojavi.

Vodeću poziciju i dalje drži Španac DANI SORDO, u „hjundaiu“, koji je propisno iznenadio ceo reli svet, pogotovo posle uvida u njegovu dugogodišnju ali veoma maleroznu karijeru. DANI SORDO hrabro čuva lidersko mesto iako mu se prednost značajno smanjila. Samo 7.2 sekunde iza njega je LOEB a nisu daleko ni ostali i svako od njih ima svoju računicu i NADU.

Koliko je ovogodišnji RELI MEKSIKO težak potvrdjuje i današnje odustajanje ELFINA EVANSA, TEMO SUNINENA i ESAPEKE LAPIJA, i na samom kraju dana LATVALE ( alternator ). Oni će sutra nastaviti da voze ali bez realnih izgleda za najviši plasman. U MEKSIKU se nalazi mnogo manje vozača nego na drugim takmičenjima, najviše zbog velike daljine, pa zato i oni koji su danas imali pehove mogu da se nadaju osvajanju bodova.

Vremenska razlika sa MEKSIKOM je velika, medjutim bez obzira na to fanovi relija širom drugog dela sveta sa uživanjem prate duele najboljih vozača DANAŠNJICE, možda najviše u Francuskoj, gde izgleda pola zemlje navija za LOEBA a druga polovina za OŽIEA.

Posle ispita 9 i 10, na stazi autodroma LEON, od po samo 2.3 km. u generalnom poretku raspored vozača se nije promenio a rasplet PRAVE DRAME uslediće već u narednom danu RELIJA MEKSIKO, koji podsetimo ima 22 brzinska ispita.

Generalni poredak posle 10 ispita :

1. SORDO
2. LOEB – + 7.2 sek.
3. TANAK – 11.0
4. MIK – 25.0
5. OŽIE – 30.2
6. MIKELSEN – 31.7
7. NUJVIL – 2.01.9
8. TIDEMAND – 5.05.6
9. GRENSMIT – 8.13.0
10. HELER – 12.33.8

Galerija slika

Članci iz iste kategorije