WRC 2018 – Rally Mexico – Kamen zaustavio Loeba – poleteo Ožie

11. март, 2018. #
Svaki od sjajnih WRC relija ima svoje karakterističnosti, a RELI U MEKSIKU itekako.To je NAJVIŠI RELI NA SVETU, vozi se i na oko 2300 metara iznad mora, vozi se po zemljanim planinskim putevima prepunim prašine i kamenja, pri visokoj temperaturi vazduha i podseća na Boliviju i čuveni DAKAR RELI. Ima 22 specijalna ispita a organizatori su zarad baš velikog broja publike nekoliko ispita priredili na gradskim ulicama i na autodromu LEON.Svi svetski mediji, okrenuti auto sportu, oduševljeno su izveštavali o senzacionalnom povratku devetostrukog reli šampiona sveta, 44. godišnjeg SEBASTIENA LOEBA, koji je na ispitu 11 bio najbrži i izbio na lidersko mesto. Bio je VODEĆI posle tri ispita…

Legendarni LOEB, ima fantastične uspehe na raznim takmičenjima. Sve je počelo kada je postao JUNIORSKI RELI PRVAK SVETA. Potom je osvojio još DEVET SVETSKIH RELI TITULA. Pokazao se na kružnm auto trkama u seriji WTCC, pobedio je na najvećoj brdskoj stazi, u Koloradu u Americi, odlično vozio u RELI KROS ŠAMPIONATU SVETA, pojavio se u PORŠE SUPER KUPU, učestvovao u GT seriji, dva puta okončao DAKAR RELI, ove godine na 2. mestu !

Na aktuelnom RELIJU MEKSIKO, uz pomoć svog nerazdvojnog suvozača Francuza DANIJEL ELENE, pokazao je da može biti brži od svih. Na ispitu broj 14, kamen na liniji kretanja njegovog „sitroena C3 WRC“ zaustavio je brzu posadu. Promena točka spustila ih je na 5.mesto u generalnom poretku pa uoči završnice kasne za liderom 2.19.7 minuta.

A lider je opet SVETSKI ŠAMPION, 34. Francuz SEBASTIEN OŽIE., sa „ford fiestom WRC“. Ima prednost u odnosu na drugoplasiranog KRIS MIKA, sa „sitroenom C3 WRC“ – 35.9 sekundi. To je prilična razlika kada je reč o elitnim vozačima, medjutim, na WRC takmičenjima sve je POTPUNO SIGURNO tek kada se reli završi. OŽIE je za sada imao puno sreće za razliku od NUJVILA ( na ovom reliju je on bio „čistač“ i prvi startovao ) LATVALE, SORDA, MIKELSENA, TANAKA, LAPIJA, SUNINENA, ROVANPERE…

Danas predstoje još tri teška makadamska ispita, od kojih je poslednji POWER STAGE, brzinac koji donosi dodatne bodove petorici najbržih.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije