75 godina zanata u novinarstvu

18. март, 2018. #

 

NOVINARSTVO je lep, sladak i privlačan ZANAT, ALI, istovremeno zna da bude i ružan, gorak i odbojan. Zapravo govoreći, da li je to danas ZANAT, ili jednostavno kopiranje internet ponude, formiranje novih portala i sušto informisanje publike…

Nekada davno mladi ljudi su ulaskom u novinarske redakcije ponosno postajali šegrti već osedelih majstora pisanja, govora, uredjivanja, režiranja… Bilo je to vreme kada su DOAJENI novinarstva imali priliku da znatiželjne saradnike poduče mnogim stvarima a ti žutokljunci (oni koji su shvatali moć učitelja)  nisu se libili da SVOM UREDNIKU budu prave vodonoše, pomoćnici i kada zatreba da budu tu, da se uradi nešto najprostije, da se poželi dobrodošlica, da se skokne po cigarete, da se donese primerak tek objavljenih listova… za uzvrat su dobijali SAVETE, PODUČAVANJE i naravno toliko potrebne i neizostavne KRITIKE.

Nekada je bila OBAVEZA mladih saradnika da svaki tekst nose LEKTORIMA, tim sjajnim znalcima našeg jezika, kao što je u RADIO BEOGRADU bila nezaboravna  spikerka DRAGA JONAŠ. Danas su LEKTORI potpuno zaboravljeni….. jer kako objasniti da se i u najpoznatijim medijima, kao što je i DNEVNIK 2, RTS-a, može i dan danas čuti NEOPROSTIV NONSENS…..“DUPLO MANJE“ , kada je ispravno i jedino moguće „UPOLA MANJE“. Danas ogroman deo žitelja SRBIJE, pa čak i naši najviši zvaničnici, u znak zahvalnosti govori … „ZAHVALJUJEM SE“, a ispravno je samo „ZAHVALJUJEM“, jer   SE,  označava ljubazno odbijanje.

Redakcije su bile pune golobradih honorarnih saradnika koji su iz dana u dan učili i strpljivo i lagano napredovali…NIJE BILA SRAMOTA NE ZNATI…….VEĆ JE SRAMOTA BILA NE UČITI..

Godine su prošle, u aktuelnom novinarstvu je OGROMNA ŠUMA malih i velikih radionica pisane i izgovorene reči. O ZANATSTVU više nema ni pomena, danas svako ODMAH ŽELI da proizvodi CIPELU  i da se SAMONAZOVE MAJSTOROM a niko neće da očisti radnju, da krene od početka..

U automobilskoj industriji i uopšte u celom poslovnom svetu, iskusni se udružuju, zajedno postaju jači i pokušavaju da se USAVRŠAVAJU i NAPREDUJU…

Već duže vreme saradnju su započele dve medijske redakcije. Reč je o novosadskom brendu VRELE GUME i beogradskom portalu MOJ SVET BRZINE. Urednici, MIODRAG PIROŠKI, koji ove godine obeležava 25 godina od formiranja svoje medijske kancelarije i DJORDJE DJENIĆ, ove godine u 50. izdanju svog novinarskog bitisanja ( ukupno 75 godina ), pokušavaju da još nešto nauče, da udruženim snagama donesu nešto bolje i kvalitetnije a sve u verovanju da će to primetiti i neki koji su tek juče zakoračili u novinarske vode…SVAKAKO i NJIHOVA NE MALA PUBLIKA.
Foto: Milomir Bošković

Galerija slika

Članci iz iste kategorije