Rally Sweden 2018 – Počinju zimske čarolije

14. фебруар, 2018. #

Svaka od WRC priredbi ima nešto karakteristično i prepoznatljivo. ŠVEDSKI RELI je jedini koji se eto već 66 godina održava u potpuno snežnom ambijentu. Na zaledjenim i belim pokrivačem dizajniranim specijalnim ispitima neophodna je vanserijska  veština da bi se stiglo do pobeda i u tome se pravi velemajstori vozači iz FINSKE i ŠVEDSKE. Samo 4 puta su do prvog mesta na ŠVEDSKOM RELIJU stigli vozači iz Francuske, prvo je to uradio SEBASTIEN LOEB 2004. godine a onda tri puta SEBASTIEN OŽIE, 2013, 2015 i 2016. godine. Jednom je do pobede stigao Norvežanin PETER SOLBERG a sve ostale lovorike su pripale onima koji su u suštini i najviše vremena proveli na snegu….ŠVEDJANIMA i FINCIMA. Stizali su do podijuma i čuveni SAJNC i KOLIN MEK RE, RERL, BARNS,TERIE, GALI, TANAK a daleke 1984. godine drugo mesto je na ŠVEDSKOM RELIJU, u fabričkom „audiju kvatro“ zauzela živa legenda relija i najuspešnija relistkinja sveta svih vremena – Francuskinja, gospodja MIŠEL MUTON.

Do sada je najviše puta pobedjivao čuveni Švedjanin STIG BLOMKVIST ( danas sa 71. godina ), 5 puta je slavio Finac MARKUS GRONHOLM, 4 puta Finac JARI MATI LATVALA ( dakle najuspešniji na ovom reliju od aktuelnih vozača ) a 3 puta nažalost preminuli BJORN VALDEGARD i 3 puta danas zvanični šampion sveta SEBASTIEN OŽIE.

Od uspešnih i pobedničkih marki najviše trijumfa i dalje ima SAB ( 10 ), potom PORŠE i FORD ( 8 ), PEŽO ( 6 ), MICUBIŠI ( 5 ), TOJOTA i VOLVO ( 4 ), AUDI ( 3 ) itd.

Švedski reli je poznat i po SKAKAONICI KOLIN MEK RE, gde se beleže zaista neverovatni rekordi u dužini doskoka reli automobilima. Osvrnite se malo oko sebe i pogledajte kako izgleda razdaljina od samo 10 metara i onda će biti sasvim normalno da se upitate da li je moguće leteti automobilom punih 45 metara. Baš to je REKORD skakaonice KOLIN MEK RE, koji je postavio 2016. godine mladi Norvežanin BRUNILDSEN (“ fiesta R5″ ).  Belgijanac TIJERI NUJVIL ( „hjundai“) i  Norvežanin MADS OSTBERG ( „fiesta WRC“ ) uspeli su da prelete „samo“ 45 metara, svojim takmičarskim automobilima.

ŠVEDSKI RELI 2018. počinje sutra, u četvrtak, dobro poznatim test ispitom SHAKEDOWN, a sutra uveče je i ceremonijalni ispit, prvi od ukupno 19. U petak je predvidjeno 7 ispita, u subotu 8 i onda u nedelju 18.2.2018. završna 3 ispita. Reli se održava na terenima ŠVEDSKE i NORVEŠKE.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije