Rally Sweden 2018 – Oduševio vodeći Nujvil, razočarao svetski prvak Ožie

16. фебруар, 2018. #

Praktično prvi pravi dan 66. ŠVEDSKOG RELIJA, doneo je baš puno iznenadjenja. Posle današnjih 7 brzinskih ispita ( prva tri su vožena dva puta ) videlo se da je najsigurnija petorka, NUJVIL, MIKELSEN, PADON, BRIN i OSTBERG.

Za TIJERI NUJVILA se znalo da će biti favorit za najviši plasman, očekivao se i dobar start Norvežana MIKELSENA i OSTBERGA, koji se standardno odlično snalaze u zavičaju i na snegu, medjutim, iznenadili su Irac KREG BRIN i Novozelandjanin HAJDEN PADON.

Ipak najviše je potpuno neprijatno iznenadio svetski prvak, 34. godišnji Francuz SEBASTIEN OŽIE. Na pomenutih 7 specijalnih ispita NI JEDAN JEDINI PUT nije bio medju TOP 10. Pravio je velikie greške, uspeo i da udari svoju „ford fiestu WRC“ a po završetku jednog ispita, kada je kasnio za pobednikom čak 50,9 sekundi, na pitanje novinara o razlogu slabog vremena, neprijatno je odgovorio : “ Dobro je, sve je dobro, tebi nešto nedostaje“. Takodje se požalio na stazu i organizatore koji su na istim putanjama nedavno održali nacionalni reli, želeći da ukaže na izrovanu podlogu. OŽIE je na prva tri ispita startovao prvi, istina imao je ulogu „čistača“, ali, u ponovljenom krugu kada je staza bila znatno drugačija opet je potpuno podbacio….OŽIE posle 8 ispita kasni ogromnih 2,48,8 minuta, pa iako su prognoze večito nezahvalne …….teško je poverovati da će se popularni SEB probiti do podijuma…

Estonac OT TANAK je takodje spomenuo oštećenu stazu, ali se već na kraju sledećeg ispita ispravio i rekao : „Moram da se izvinim organizatorima, zbog toga što sam pomenuo razrovane ispite, mi smo sportisti i trudimo se da uvek damo sve od sebe“.

Četvorostruku pobednik ŠVEDSKOG RELIJA, Finac JARI MATI LATVALA je rekao da je ovo do sada najteži ŠVEDSKI RELI. Govorio je staloženo iako mu je u glavi bio njegov 6 godina mladji timski rival iz TOJOTE, 27. godišnji ESAPEKA LAPI, mladi i sjajni as za kojim LATVALA za sada kasni 27,7 sekundi. LAPI je čak, sve do jednog kiksa, bio na trećoj poziciji.

Čestitke je dobio i 24. godišnji TEMU SUNINEN, član FORDA i najuspešniji u tom timu. Možete samo zamisliti koliko je motivisan SUNINEN kada vidi da je deklasirao čuvenog OŽIEA a takodje i ELFINA EVANSA, svoje timske kolege. Kažu da je teško stići do samog vrha, medjutim, izvesno je da je možda još teže opstati na tronu.

ŠVEDSKI RELI se nastavlja sutra sa 8 takodje teških specijalnih ispita. Konkurencija je baš velika, na sedam održanih današnjih ispita bilo je čak PET POBEDNIKA. Na sutrašnjim ispitima biće snega, po malo i leda a negde će provirivati i zemljana podloga, pa je i na ovom reliju pravi izbor guma izuzetno važan. HJUNDAI je za sada u prednosti, sva TRI PRVA mesta drže asovi tog tima…

Za kraj raporta sa ovog prvog dana 66. ŠVEDSKOG RELIJA valja navesti još jedan kuriozitet. U kategoriji R5  medju majstorima iz Finske, Švedske i Norveške najbrži je bio mladi JAPANAC, KATSUTA KATAMOTO, pulen legendarnog TOMI MAKINENA i vozač „ford fieste R5“. Na braniku su mu  Švedjanin TIDEMAND i Norvežanin VEIBI, sa zaostatkom od samo 4 sekunde….

Generalni poredak posle 8 ispita:

1. NUJVIL – „hjundai“
2. MIKELSEN – „hjundai“…………+  4,9 sek
3. PADON – „hjundai“……………+ 12,1
4. BRIN – „sitroen“……………..+ 12,6
5. OSTBERG – „sitroen“………….+ 13,2
6. SUNINEN – „ford“……………..+ 29,6
7. LAPI – „tojota“…………………..+ 38,5
8. LATVALA – „tojota“…………..+ 1,06,2
9. TANAK – „tojota“……………….+ 1,29,0
10. MIK – „sitroen“……………..+ 1,43,6
11. EVANS – „ford“……………….+ 2,41,3
12. OŽIE – „ford“…………………+  2,48,8

Galerija slika

Članci iz iste kategorije