Rallye Monte – Carlo 2018 – Ožie čuva vrh, Tanak na + 33.5 sek.

27. јануар, 2018. #

U gradiću GAP, u Francuskoj već su svoje mašine parkirali favoriti 86.RELIJA MONTE KARLO. Temperatura vazduha od oko + 7 stepeni polako se spušta i biće u toku noći ispod nule. Do kraja popularnog , čuvenog i veoma starog relija koji je prvi put održan još 1911. godine, ostala su još samo 4 brzinska ispita.

Čuju se samo reski zvuci automobila koji pristižu u SERVISNI PARK a u obližnjim lokalima i hotelima već se uveliko priča o današnjim ispitima i prognozama za finalni dan RELIJA MONTE KARLO.

Petostruki reli prvak, Francuz SEBASTIEN OŽIE je u timu M SPORTA i već je sa inžinjerima i MALKOLMOM VILSONOM započeo priču o proteklim vožnjama, o dobrim ali i lošim stvarima na njegovoj „ford fiesti WRC“. Sa njima su i ELFIN EVANS i BRAJAN BUFIE..vozači tima M SPORT,  koji nemaju  izglede za vrhunski plasman na ovom MONTU, ali, nikad se ne zna, njihove pozicije 6 i 7 mogu da se poprave …

OŽIE je poslednji današnji ispit završio sa solidnom prednošću od 33.5 sekunde, ispred veoma brzog Estonca OT TANAKA, koji je dobio 4 ispita. To je naravno dostižno, dovoljno je samo jedno okretanje na stazi, da ne pominjemo promenu točka.

U generalnom poretku na samom su vrhu SEB i TANAK, LATVALA je na trećoj poziciji sa 1.32.7 minuta minusa u odnosu na prvo mesto a LATVALIN timski rival ESAPEKA LAPI je  na ispitu 12 menjao točak i izgubio je dosta vremena ( + 3.07.0 u odnosu na pobednika ).

Kod ostalih iz TOP DESET nema nekih značajnijih informacija.Danas je odustao DANI SORDO, vratio se u trku ANDREAS MIKELSEN, ali bez trunke šanse da dodje do dobrog plasmana. MIKELSEN sve nade polaže na poslednji ispit POWER STAGE, gde može da uzme dodatne bodove.

U klasi WRC 2 gde su vozači sa znatno slabijim automobilima, suveren je JAN KOPECKI, sa „škodom fabijo R5“. Prati ga odlični mališan KALE ROVANPERA, da još jednom naglasimo, klinac od 17,2 godine, član fabričkog tima ŠKODE. Verujemo da je dobio instrukcije da vozi sigurno i da ostvari NAJBOLJI PLASMAN U SVOJOJ TEK ZAPOČETOJ WRC KARIJERI. Švajcarac BURI za ROVANPEROM zaostaje skoro 6 minuta.

Sutra se na RELIJU MONTE KARLO održavaju još 4 ispita. Poslednji počinje u podne i biće to već pomenuti POWER STAGE. Podsetimo da će na tom poslednjem ispitu pred vozač biti poznati KARLOS SAJNC JUNIOR, sin legendarnog KARLOS SAJNCA SENIORA, koji  na MONTE KARLO RELIJIMA ima 11 PODIJUMA i 3 POBEDE. KARLOS SAJNC SENIOR je naravno tu oko MONAKA, stigao je kao pobednik 40.DAKAR RELIJA.

Generalni poredak posle 13 ispita:

1. OŽIE – „ford“
2. TANAK – „tojota“…………+ 33.5 sekundi
3. LATVALA – „tojota“…….+ 1.32.7 minuta
4. LAPI – „tojota“…………..+ 4.38.5
5. MIK – „sitroen“……….+ 4.40.1
6. EVANS – „ford“…………+ 5.00.2
7. NUJVIL – „hjundai“………+ 5.33.6
8. BUFIE – „ford“…………..+ 5.43.4
9. BRIN – „sitroen“………..+ 8.48.0
10. KOPECKI ( WRC 2 ) – „škoda“……..+ 14.04.4
11. K. ROVANPERA ( WRC 2 ) – „škoda“….. + 17.54.8
12. BURI ( WRC 2 ) – „škoda“……………….+ 23.32.8

Galerija slika

Članci iz iste kategorije