40.Dakar reli 2018. – Viljagra odustao, Nikolaev sa „kamazom“ na čelu

19. јануар, 2018. #

Etapa broj 13. na 40.DAKAR RELIJU, bila je potpuno malerozna pre svega za domaćeg kamiondžiju FEDERIKA VILJAGRU, sa „ivekom“, kojeg smo i mi a i mnogi drugi već videli kao novog DAKAR šampiona. Na početku 13. etape razlika izmedju VILJAGRE i NIKOLAEVA je iznosila samo JEDAN SEKUND a danas je nažalost odustao.
Krenuo  je VILJAGRA  dobro i poveo, ali, negde na 79. kilometru je morao da stane, da li je reč o promeni točka ili  nečeg drugog zbog visoke letnje temperature, koja sada u Argentini prelazi 32 podeljak, saznaćemo. Hrabri Argentinac  je nastavio trku ali je opet morao da stane, kažu zarad mehaničkih problema i posle toga je Rus EDUARD NIKOLAEV, sa „kamazom“, već stekao veliku prednost. Dao je NIKOLAEV sve od sebe pa čak i vozio na dva točka !! Sutra je na redu poslednja etapa, ali, po svemu sudeći 286 km. sa  samo 120 km. specijala neće označiti značajnije promene. To znači da će moćna ekipa iz Rusije opet uzeti prvo mesto. Zaslužili su.

U klasi automobila je ono najbitnije rešeno, pobednik DAKARA bi trebalo da bude KARLOS SAJNC, jer uoči poslednje etape i kratkog specijala ima reklo bi se nedostižnu prednost. SAJNC je i danas vozio pametno a pobedu na specijalnom ispitu je prepustio vozačima „tojote“, AL ATIJI i DE VILIJERU,koji su u ovim momentima pred ciljem.

Kod motociklista je počela jurnjava u cilju stizanja vodećeg, Austrijanca MATIASA WALKNERA, sa mašinom „ktm“, koji je krenuo maksimalno koncentrisano, sa prvenstvenim ciljem da ne napravi grešku, imajući u vidu da mu je prednost čak 32 minuta, nad domaćim vozačem, Argentincem KEVINOM BENAVIDISOM sa „hondom“. Etapu je označila maksimalno brza vožnja BENAVIDESA, Australijanca PRAJSA i Francuza MEA. Pobedio je na specijalu  TOBI PRAJS , drugi je bio BENAVIDES ( + 2.03 ) a treći MEO ( +  2.44). Lider MATIAS WALKNER je taj itinerer koji se meri završio sa samo 11.32 minuta zaostatka, tako da je i dalje ubedljivo prvi u generalnom, prednost mu je SADA 22.31 minut. Njemu je ovo tek četvrti DAKAR, ali, prošle godine je dogurao do drugog mesta i tako sebi obezbedio broj 2 na motociklu.
Već na samom početku odustao je mladi 28. godišnji Amerikanac   RIKI BRABEC, kojem se motor „honda“ zapalio.

Naš GABOR SAGMAJSTER još vozi, cele etapa je dugačka čak 929 km., imao je proteklih dana problema sa svojim starim „ktm“ motociklom koji se nekoliko puta gasio. SAGMAJSTER je poručio da se dobro oseća i da ipak veruje u pozitivan ishod.

Čini se da je u celom karavanu najopušteniji Čileanac INJACIO KASALE, koji verujemo hita ka svojoj drugoj DAKAR pobedi, uz baš ogromnu prednost nad potpuno zaostalom ekipom iz kategorije motocikala sa četiri točka……. PREKO DVA SATA.

Sutra  je na redu poslednja 14 etapa a potom najzad cilj, kraj relija u velikom gradu KORDOBA, koji je nešto manji od Beograda. U tom delu sveta sada je leto a na kraju, pored velikog podijuma, sasvim sigurno biće veliki broj gledalaca. Jutros je na 13. etapu krenulo 140 vozila manje nego što ih je bilo pre dve nedelje u LIMI. Koliko će ih danas odustati videćemo.

Etapa broj 13. je još u toku za preostale, u cilj su za sada stigli samo motociklisti a promena u vrhu ne bi trebalo da bude. Naknadno ćemo objaviti rezultat našeg GABORA SAGMAJSTERA.

NAJNOVIJA VEST : GABOR SAGMAJSTER je stigao tek rano jutros u bivak, iscrpljen i povredjen. Negde na 80. kilometru specijala udarila ga je jedna „tojota“. Povredio je koleno a posle je morao da stane i da popravlja auspuh. Ceo dan je vozio povredjen, ali, ujtru u 7 po lokalnom vremenu NASTAVLJA PREMA CILJU.

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije