40.Dakar reli 2018. – Šampionske ljubavi i jedinstvene žene

10. јануар, 2018. #

40. DAKAR RELI je u toku a novinari  iz celog sveta u svojim izveštajima i ovom prilikom pišu o pripadnicama nežnijeg pola. Ima ih više a prednjače dve Špankinje u klasi motocikala, 32. godišnja LAJA SANC i 48. godišnja ROSA ROMERO FONT.

Mnogi ne znaju da je ROSA ROMERO FONT supruga poznatog dvostrukog šampina DAKARA, Španca NANI ROME, koji je nažalost pre dva dana odustao sa 40.DAKAR RELIJA, posle prevrtanja i povrede. ROSA ROMERO FONT po 7. put učestvuje na najvećem maratonu sveta. Kada je započela odustala je tri puta a potom ostvarila plasmane na 52. 67. i 80. mesto. Posle 4. etape ovog DAKARA zauzima 78. mesto u generalnom a na startu relija je izjavila:

„Nikada se nisam takmičila u Peruu, to mi je nepoznato. Znam da su dine meke i okomite a da je u Boliviji visina za poštovanje. Ako bude kiše, ceo dan vozite po vlažnom i hladnom vremenu. Moj cilj je da završim reli.“

Pominjanje LAJE i ROSE podsetilo nas je na još dve neverovatne žene, dve plavuše, na Nemicu ANDREU MAJER i Švedjanku ENI SIL. U istoriji svetskih moto i auto takmičenja to su dve ubedljivo NAJ osobe, dve dame čiji vas rezultati dovode u nedoumicu i pitanje – DA LI JE MOGUĆE!

ANDREA MAJER je 50. godišnja Nemica, životni saputnik legendarnog STEFANA PETERHANSELA. Dugo su zajedno i puno puta su  učestvovali na istim takmičenjima. ANDREA MAJER je 9 puta vozila na DAKAR RELIJU, 5  puta u klasi motocikala ( najbolji plasman 23. mesto u generalnom ! ), 3 puta je bila za volanom automobila ( 2004. godine je osvojila 5. mesto sa suvozačem Šulcom, u „micubišiju“ a tada je pobedio baš Peterhansel ) i jednom u klasi kamiona. Za tu sjajnu i nadasve hrabru ženu prvi put smo saznali pre sedam godina, od najboljeg slovenačkoh motocikliste, čuvenog MIRANA STANOVNIKA, koji je tada ovako govorio..

„Znam je dugo, a na DAKARU u AFRICI 1996. video sam je na zemlji pored motora. Imala je težak pad. Pozvali smo medicinski helikopter i ostao sam pokraj nje sve dok nisu stigli lekari. Takvu ženu motociklistkinju nikada nisam upoznao, ima neverovatan osećaj za vožnju…drago mi je što je tada sve bilo dobro a i zbog nagrade „fer plej“ koju sam primio“.

Švedjanka ENI SIL danas ima 49 godina. Još kao devojčica je počela da vozi motor. Verujte da bi nam bilo potrebno baš puno vremena i prostora da vam opišemo šta je postigla „princeza pustinje“ kako su je već odavno svi prozvali.
Učestvovala je na najpoznatijim moto skupovima, endjurans trkama, trkama super moto i maratonima širom zemaljske kugle. Vozila je sa puno uspeha na desetinama auto trka. Ta bez premca najhrabrija žena, U SVETU BRZINE, doživela je stotine padova i veoma teške povrede. Na jednom DAKARU je uletela u  veliku rupu duboku 5 metara i zaradila teške povrede lica i glave. Ni sama ne zna koliko ima pehara i priznanja. Na DAKARU je učestvovala i kao VOZAČ i kao suvozač u klasi automobila. Već ste verujemo čuli da je PRVAKINJA SVETA… 26.AVGUSTA 2003. na specijalno pripremljenom motociklu marke „honda xl 250“ uspela je da postavi SVETSKI REKORD i da se popne čak na 5305 metara, na MONT EVERESTU.

Eto, to su posebne, jedinstvene, uporne, prodorne…hrabre, ali i simpatične i pametne – ŽENE.

 

 

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije