40. Dakar reli 2018. – Odustao Sebastien Leb, ostao zaglavljen u pesku…

10. јануар, 2018. #

Ništa nije na DAKARU sigurno, dok se ne prodje kroz cilj……to je iks puta ponavljao naš motociklista GABOR SAGMAJSTER koji polako napreduje …trenutno je 99.

Devetostruki svetski reli prvak, jedan od najboljih majstora volana svih vremena, 44. godišnji Francuz SEBASTIEN LEB, se još na početku pete etape zaglavio u dinama i igubio skoro tri sata sa svojim jakim „pežoom“…pa je najverovatnije odustao od ovog DAKAR RELIJA. Za LEBA i njegovog suvozača DANIJELA ELENU bio je to treći DAKAR i verovatno poslednji..

Ekipa PEŽOA je praktično prepolovljena jer se u pesku, takodje zbog zaglavljenih točkova, previše zadržao i SIRIL DEPRE, tako da je pao na 16. mesto sa zaostatkom od 16.27.58 sati uz penalizaciju od 4 časa…pitanje je da li će nastaviti takmičenje.

Uzdanice PEŽOA su i dalje „stare kuke“, 52. godišnji STEFAN PETERHANSEL koji je dobio specijal i zadržao lidersko mesto u generalnom i 55. godišnji KARLOS SAJNC, koji je danas na specijalu bio četvrti a u generalnom je odličan, na drugom mestu , sa 31.16 minuta zaostatka za PETERHANSELOM. TEN BRINKE je treći sa „tojotom“ u ukupnom poretku a četvrti je NASER AL ATIJA, takodje sa „tojotom“….U TOP 10 se odlično drži Čeh MARTIN PROKOP, sa „fordom“, na devetoj poziciji i zaostatkom od 2.17.27 ( uz 10 minuta penala ).

U kategoriji motociklista je u toku pravi brzinski rat, ima prevrtanja, padova, skokova, odustajanja a nažalost i povreda……. a u generalnom plasmanu na vrhu prava gužva i male rezlike.
Zvanični šampion iz 2017. Britanac SEM SANDERLEND je na početku jučerašnje etape doživeo težak pad, povredio je ledja i morao je da odustane. Poznavaoci DAKARA kažu da se motocikl na pesku mora voziti na poseban način. Opasni su momenti kada se na vrhu dina prelazi u potpuno okomit teren a tada naglo kočenje dovodi do blokiranja prednjeg točka i katapultiranja vozača.

Danas je specijal dobio Španac BAREDA BORT sa „hondom“ ispred VALKNERA sa „ktm“ i BENAVIDESA sa „hondom“. U generalnom vodi  VAN BEVEREN sa „jamahom“…naknadno ćemo ubaciti rezultat GABORA SAGMAJSTERA koji je pri kraju specijala na 99. mestu. Poznati „BIG MEN“ kako ga svi na DAKARU zovu, zajedno sa motorom ima minimum 300 kg. pa onda samo zamislite kako mu je u mekanom pesku…i on se više puta zaglavio, upao je u neku rupu, imao je par padova…..ali za našeg SAGMAJSTERA odustajanje ne dolazi u obzir….NADAMO SE..

Najnovije informacije govore da je Slovenac SIMON MARČIĆ završio specijal kao 68. Madjar JANOŠ DEŠI je 77. na specijalnom brzinskom ispitu a naš predstavnik GABOR SAGMAJSTER još nije stigao na cilj…

U klasi kvadova odlični Čileanac INJACIO KASALE vozi perfektno i sve je sigurniji na čelu klase.

Medju teškašima Rus NIKOLAEV sa svoja dva drugara u kabini „kamaza“ nastavlja sa brzom vožnjom…bio je brži od kvadova i od klase SxS, gde vodi REINALDO VARERO sa bagijem. Argenitinac sa kamionom „iveko“, VILJAGRA, danas je imao problema tako da za NIKOLAEVOM kasni čak 58.05 minuta.

Sutra je na redu šesta etapa koja ima cilj u BOLIVIJI, u LA PAZU, a u petak je DAN ODMORA.

Generalni u klasi automobila:

1. Peterhansel – „pežo“
2. Sajnc – „pežo“………….31.16 minuta
3. Ten Brinke – „tojota“……..1.15.16 sat
4. Al Atija – „tojota“…………..1.23.21
9. Prokop – „ford“………..+ 2.17.27 ( 10 min. penala )
16. Depre – „pežo“………+ 16.27.58 sati ( 4 sata penala )

Generalni kod motociklista:

1. Van Beveren – „jamaha“
2. Benavides – honda“………..+ 1.00 minut
3. Valkner – „ktm“…………+ 1.14
4.Bareda Bort – „honda“……..+ 7.33
5. Prajs – „ktm“……………..+ 10.39

Generalni kod kvadova:

1. Kasale ‘ „jamaha“
2. Hernandez – „jamaha“ ……..+ 40.13 minuta

Generalni u klasi kamiona:

1. Nikolaev  – „kamaz“
2. Viljagra – „iveko“………..+ 58.05 minuta
3. Viazovič – „maz“………..+ 2.28.46

Galerija slika

Članci iz iste kategorije