Nagrade „Autosporta“ – Hamiltonu, Ožieu i M-sportu

4. децембар, 2017. #

Autosport nagrade svakog decembra dodeljuje magazin Autosport vozačima koji su bili najbolji tokom sezone, a na izbor pobednika utiču i glasovi čitalaca. Ove nagrade se dodeljuju od 1982. godine.

Četvorostruki šampion Formule 1, Luis Hamilton je na ovogodišnjem glasanju proglašen za najboljeg vozača tog takmičenja. Ovo mu je peti put da je dobio ovu nagradu, a prvi put je za pobednika proglašen 2007. godine. Hamilton je ove sezone nakon čvrste borbe sa Sebastijanom Vetelom uspeo da četvrti put osvoji titulu svetskog šampiona. Bio je nezaustavljiv u drugoj polovini sezone u kojoj je od šest trka pobedio na pet, što mu je i omogućilo da obezbedi titulu dve trke pre kraja takmičenja. Sezonu je završio sa devet pobeda, a oborio je i rekord po osvojenim pol pozicijama u istoriji Formule 1.

Pored njega, za ovu nagradu je bio nominovan i Vetel, kao i Maks Verstapen i Fernando Alonso.

Što se nagrade za najboljeg reli vozača tiče, i ove godine je za pobednika proglašen WRC šampion Sebastijen Ožie, i time je peti put uzastopno dobio nagradu. Uprkos tome što je morao da se prebaci u M-Sport nakon što se Volkswagen povukao iz takmičenja i da se takmiči sa timovima automobilskih proizvođača kao što su Hyundai, Toyota i Citroen, Ožie je uspeo da osvoji svoju petu titulu u WRC takmičenju. Nagradu mu je dodelio bivši WRC vozač i mogući povratnik u Formulu 1, Robert Kubica. Ožie je pobedio u žestokoj konkurenciji koju su činili vozač Hyundai tima Tieri Njuvil, kao i Ožiejev klupski drugar iz M-Sporta, Ot Tanak.

M-Sport je dobio i nagradu za najbolji reli automobil, odnosno njihova Ford Fiesta WRC je pobedila konkurenciju koju su činili Hyundai, Citroen i Toyota.

Izvor: Autosport + VRELE GUME

Galerija slika

Članci iz iste kategorije