Priča o grofu, crnom konju i „ferariju F 308“ Brace Petkovića

14. децембар, 2017. #

BRACU PETKOVIĆA znaju svi ljubitelji automobila i motocikala, znaju da je reditelj i dramski pisac i znaju da je osnivač MUZEJA AUTOMOBILA U BEOGRADU. U ulici Majke Jevrosime, na opštini Stari Grad, 1994. godine je otvoren taj jedinstveni kutak starih vozila, sa ukupno pedesetak izvanrednih primeraka, medju kojima je najstariji „marot – gardon“ iz 1897. godine…

BRACA PETKOVIĆ ima oko stotinak starih modela vozila a u najnovijem broju beogradskog POLITIKINOG ZABAVNIKA, koji je upravo na kioscima, zapisana je priča o BRACINOM „ferariju F 308″…i priča o CRNOM KONJU koji je postao sinonim najsjajnijeg brenda…FERARI.

„Priča počinje 19.juna1918. godine. Najveći as italijanskog vazduhoplovstva, 30. godišnji grof FRANČESKO BARAKA, spreman je za let. Ni sam ne zna koliko je zadataka iza njega, ima već 34 vazudšne pobede i to one potvrdjene. Mehaničari pola noći pripremaju njegov avion „spad VII“ za uobičajeni zadatak. Austrijanci se slede čim čuju brujanje motora…a grofa je na let pratio takoreći ceo puk. Mahali su kapama, klicali, zagledajuću u znak na trupu motora. A TAMO, IZA OZNAKE ITALIJANSKE AVIJACIJE PROPETI CRNI KONJ NA BELOJ POZADINI. Zvanična priča kazuje da je BARAKA taj grb usvojio kao podsećanje da je došao iz konjice, kao većina avijatičara tog vremena.
Medjutim postoji i druga priča. Po tom kazivanju, BARAKA je grb preslikao sa aviona nekog Nemca koga je oborio godinu dana ranije. Ovaj je na svom avionu imao grb grada Študgarta.

GROF FRANČESKO BARAKA je poginuo u ratu. Borbe su još trajale kada se pred italijanskim položajima pojavila austrijska delegacija s belom zastavom. Austrijanci su vratili telo hrabrog pilota, uz telo je bilo privijeno i neko platno. Sa aviona su odsekli komad tkanine na kome je bio nacrtan KONJ.

Rat se završio , život se polako vraćao u uobičajene tokove a u Italiji su postale omiljene auto trke. Jedan od glavnih zvezda je bio mladi vozač ENCO FERARI. Tako je pobedio i 17. juna 1923. godine na stazi Savio u Raveni. Posle dodele nagrada prišla mu je neka starija žena. Predstavili su je kao graficu BARAKA. Majka ratnog heroja, jednog od najvećih koje je Italija ikad imala, želela je da prozbori nekoliko reči sa ENCOM. Podsetio ju je na njenog sina, i po temperamentu i po harbrosti. Prati ga već neko vreme. Potom je grofica posegla u torbu i izvukla nekakvo platno. Kada ga je raširila, svi su mogli da vide CRNOG KONJA. Upravo onog s aviona. I sada grofica želi da taj znak pokloni ENCU FERARIJU. Neka stavi konja na svoje automobile, doneće mu sreću. Prosto zna to, oseća.I FERARI je prihvatio poklon…..
Samo, nije išlo tako lako. Tek 1932. godine tim „ALFA“ dozvolio je ENCU da koristi konja na automobilima a FERARI je unekoliko izmenio grbu. Umesto bele pozadine, ubacio je žutu boju. Ona je simbol Modene, njegovog rodnog grada. Iznad je italijanska zastava a ispod konja slova S i F, skraćenica za SCUDERIA FERRARI.

Mnogo godina kasnije veliki zaljubljenik u stare dobre automobile, BRATISLAV BRACA PETKOVIĆ, obreo se na stazi Grobnik kod Rijeke, na trkama a najavljen je dolazak legendarnog motocikliste, Italijana DJAKOMA AGOSTINIJA….. stigao je veliki as ali BRACU je najviše privukao njegov automobil, nov novcijat „ferari  F308“.  Pojavio se 1975. godine na salonu u Parizu. Prva serija od 400 komada je odmah planula a kupci su čekali u redu. Niko se nije obazirao na cenu od 85.000 nemačkih maraka. Baš taj automobil  je Braca gledao na Grobniku. Naravno bez ikakve nade da će ga ikada posedovati…………

……….prošlo je opet dosta vremena a BRACA PETKOVIĆ je došao do jednog starog skoro raspadnutog „ferarija F308″…tri godine ga je pripremao, mučio se da nabavi originalne delove i jednog dana je taj sjajni model opet proradio….začuo se zvuk motora koji je HERBERT FON KARAJAN, čuveni dirigent  i ponosno vozač tog istog modela, opisao kao trenutak kada pritisak na gas stvara takav pritisak harmonije koji nijedan dirigent ne može da postigne.“

( POLITIKIN ZABAVNIK .. 8.12.2017…..BROJ 3435, izlazi petkom, cena 150 dinara )

Galerija slika

Članci iz iste kategorije