WRC 2017, Reli Australija – Kraj šampionata osvojio Tijeri Nujvil sa „hjundaiem“

19. новембар, 2017. #

Na rano jutros završenom RELIJU AUSTRALIJA, poslednjem reli susretu najboljih vozača sveta u 2017. godini potpuno zasluženo je slavio 29. godišnji Belgijanac TIJERI NUJVIL, u svom odličnom „hjundaiu i20 Coupe WRC“. Pobedio je sa prednošću od 22.5 sekundi ispred Estonca OT TANAKA u „ford fiesti WRC“ i Novozelandjanina HAJDENA PADONA, sa „hjundaiem i20 Coupe WRC“.

Odlični i mudro raspoloženi TIJERI NUJVIL nije želeo da preterano jurca na poslednjem „power stage“ ispitu, brzinskom testu koji donosi dodatne bodove, pogotovo kada je obavešten da je njegov uporni pratilac i jedini konkurent za pobedu, Finac JARI MATI LATVALA, na tom poslednjem delu RELIJA AUSTRALIJA slupao svoju „tojotu jaris WRC“, pošto je malo više reskirao, kao što to redovno čine sve njegove kolege. NUJVIL je na startu poslednjeg ispita samo dobro obrisao svoje narandžaste naočare i krenuo ka četvrtoj ovogodišnjoj pobedi.
Nije u Australiji bilo tenzije oko osvajanja šampionata jer je sve rešeno na minulom reliju, ali, to ne znači da su bez premca najbolji majstori volana na svetu vozili turistički. Elitni reli asovi u stvari samo nešto ne umeju a to je da VOZE LAGANO. Vožnja po ledu i šljunku od 200km/h, kao što je to zabeleženo u Švedskoj a i više puta kasnije, fantastičnim asovima relija je sasvim obična stvar.

Na poslednjem ispitu „power stage“ pobedio je PETOSTRUKI svetski prvak, Francuz SEBASTIEN OŽIE, 34. godišnji automobilista iz prelepe Provanse, neverovatan čovek, koji je na najlepši način okončao još jednu briljantnu sezonu, pa sada može da uživa sa svojom porodicom i nedavno dobijenom prinovom. Dodatne bodove na završnom ispitu su osvojili i TANAK, pa opet čudesni klinac iz Finske ESAPEKA LAPI, MIKELSEN i KRIS MIK.
Majstorima WRC serije, vozačima i svakako neustrašivim suvozačima pripadaju BAŠ OGROMNE ČESTITKE!!!

Konačni poredak RELIJA AUSTRALIJA 2017 :

1. Nujvil – „hjundai“
2. Tanak – „ford“………….+ 22.5 sek.
3. Padon – „hjundai“……..+ 59.1
4. Ožie – „ford“………….+ 2.27.7 min.
5. Evans – „ford“……….+ 3.05.6
6. Lapi – „tojota“………….+ 3.49.5
7. Mik – „sitroen“………….+ 25.58.4
U prvih deset plasirala su se i tri lokalna vozača

Galerija slika

Članci iz iste kategorije