Pežo je spreman za reli Dakar 2018, ali i naš Gabor Sagmajster

6. новембар, 2017. #

Prve nedelje januara, naredne 2018. godine počinje 40. DAKAR RELI, najveći maraton sveta a održaće se opet na području Južne Amerike. Srpski šampion motokrosa, Subotičanin GABOR SAGMAJSTER opet će nas prestavljati na tom uglednom takmičenju. Hrabrom motociklisti biće to 11. polazak na NAJVEĆI SVETSKI MARATON od oko 10.000 kilometara, na ekstremno teško takmičenje koje je uspeo da završi čak SEDAM PUTA. Popularni  GABI će  opet razviti zastavu SRBIJE na startu DAKAR RELIJA 2018. a pred njim će još jednom  biti neopisivo teške etape i brzinski ispiti koje će morati da savlada uz pomoć nimalo jednostavne navigacije. U pratećoj ekipi našeg šampiona biće kao i obično novinar RTS-a PREDRAG PEDJA MILINKOVIĆ.

( „Moj svet brzine“ )

 

Po povratku sa sedmog i poslednjeg niza test vožnji u Maroku, tim PEUGEOT Total – koji je zauzeo prva tri mesta na pobedničkom podijumu relija Dakar 2017. – sada je spreman za sledeće izdanje najzahtevnijeg svetskog rally-raida koji će se održavati u Južnoj Americi od 6. do 20. januara 2018.

Stéphane PETERHANSEL / Jean Paul COTTRET, Sébastien LOEB / Daniel ELENA, Carlos SAINZ / Lucas CRUZ i Cyril DESPRES / David CASTERA će biti na startnoj liniji relija Dakar 2018 za upravljačem sasvim novog trkačkog automobila sa znakom lava: modela PEUGEOT 3008DKR Maxi.

Sledećeg januara četiri ekipe „tima iz snova” Peugeot krenuće na putovanje od oko 10.000 kilometara preko Perua, Bolivije i Argentine. Na programu je 15 etapa, raznolike podloge koje uključuju dine, andske klance strmih padina i pustinjske krajolike, kao i ekstremne meteorološke uslove. Zvaničnu rutu relija Dakar 2018. otkriće organizator – A.S.O. – 22. novembra ove godine.

Iako sastav tima Peugeot Total ostaje isti za reli Dakar 2018., na trkačkom automobilu izvršene su korenite promene za optimalne performanse. Tehnička ekipa PEUGEOT SPORT radila je na tome da automobil sa znakom lava postane još pouzdaniji uoči izazova koji ga očekuje. Konstrukcija novog modela Peugeot 3008DKR Maxi bazira se na konstrukciji serijskog modela SUV Peugeot 3008, koji je proglašen „automobilom godine 2017”, sa 3,0 litarskim motorom, dvostrukim turbo-punjačem i 2 pogonska točka. Najvidljivija izmena odnosi se na tragove točkova koji su prošireni za 20 cm zbog poboljšane stabilnosti. Oslanjanje je izmenjeno kako bi bilo lakše da se upravlja automobilom.

Svi vozači i suvozači su aktivno učestvovali u programu test vožnji tako da je Peugeot 3008DKR Maxi ove godine sakupio više od 18.000 kilometara u Maroku, Portugalu i Francuskoj. Međutim, svesni su toga da im nova tehnička pravila ne idu u prilog. Naime, najmanja masa koja je propisana za Peugeot povećana je, dok su suparnički automobili postali lakši, čime dobijaju veću slobodu u drugim poljima. Ipak, kao što se obično kaže, najveća teškoća relija Dakar biće sama fizionomija tog izazova.

Četiri ekipe Peugeotovog tima iz snova same su, na dva ili na četiri točka, sakupile čak 19 ukupnih pobeda i 148 pobeda po etapama, tako da je to najuspešnija postava u istoriji relija Dakar. Uprkos tim dostignućima, Peugeot ostaje skroman uoči početka 40. izdanja tog velikog klasika rally-raida – koji se po 10. put održava u Južnoj Americi – a Peugeot ga je osvojio šest puta: njegova prva pobeda je ostvarena daleke 1987. s automobilom Peugeot 205T16 Grand Raid.

Izvor: Klix.ba + Auto.blog.rs

Galerija slika

Članci iz iste kategorije