OPREZNO sa zimskim pneumaticima po toplom vremenu

2. новембар, 2017. #
 

Naš ZOBS je vrlo jasan po pitanju upotrebe i kvaliteta pneumatika putničkih i teretnih motornih vozila. Između ostalog, prema njemu, 01. novembar je datum nakon kojega je upotreba „zimskih“ pneumatika OBAVEZNA U USLOVIMA SNEGA ILI POLEDICE na putevima.

Upravo ova odredba ZOBS-a ostavlja vozačima i mogućnost da se prilagode vremenskim uslovima i početku korišćenja zimskih guma.

Zašto sa zimskim pneumaticima ne treba žuriti?

Pre svega treba naglasiti činjenicu da je robusni gazeći sloj zimskog pneumatika sačinjen od posebne „mekane“ smeše koja garantuje njegovu elastičnost i bolji kontakt sa podlogom pri niskim temperaturama kolovoza. Granična temperatura je +7C, ispod koje je zimska guma pruža mnogo bolje performanse od „letnjeg“ pneumatika!

Međutum, većina prednosti zimskog pneumatika na niskim temperaturama, postaju mač sa dve oštrice ukoliko je temperatura vazduha iznad +10C. U takvim uslovima zimski pneumatik naglo gubi svoje performanse i sve ono što su bile prednosti postaju ozbiljne mane. Neke i VRLO OPASNE po bezbednost.

Na višim temperutama zimski pneumatik pokazuje sledeće manjkavosti:

– više se zagreva
– pruža lošiji kontakt sa podlogom posebno u brzim krivinama
– pruža za 20% duži kočioni put od letnjeg pneumatika
– za 10-15% podiže potrošnju goriva
– nekoliko puta se brže haba od standarda, čime se smanjuje njegova efikasnost u zimskim uslovima

Iz svega je potpuno jasno, sa montažom zimskog pneumatika ne treba žuruti. Srednjeročne vremenske prognoze su sve pouzdanije pa je i preporuka da se u skladu sa njima i uskladi primena zimskih guma.

Ukoliko ste ipak već na zimskim pneumaticima, budite posebno oprezni koliko po snegu i poledici, toliko i po toplom vremenu.

Miodrag Piroški – „Vrele gume“


Galerija slika

Članci iz iste kategorije