Citroen C3 R5

10. новембар, 2017. #

 

100% novi proizvod koji je namenjen za takmičenje-klijenata, Citroën C3 R5 ima za cilj da postane nova referenca u svojoj kategoriji.

Od 2013. godine, propis R5, koji je osmislila Međunarodna automobilistička federacija, doveo je do pojave nove generacije reli vozila. Namenjeni za timove i privatne vozače, ovi modeli, sa smanjenim troškovima, često se nazivaju «mini-WRC» zbog svojih tehničkih karakteristika: pogon na sva četiri točka, 1.6 turbo motor sa direktnim ubrizgavanjem od, otprilike, 280 ks, sekvencijalni menjač… Osnova za ponovno osnivanje game za takmičenje-klijente Citroën Racing-a, C3 R5 će se, uskoro, ubaciti u bitku!

Osmišljavanje Citroën-a C3 R5 je počelo pre više od godinu dana. Pored radova izvršenih u inženjerskom i dizajnerskom sektoru, većina mehaničkih delova je testirana u realnim uslovima, na vozilima-laboratorijama koji cirkulišu od početka godine.

«Postoji direktna veza između C3 R5 i C3 WRC: npr, kavez oba vozila je dizajnirao isti inženjer. Neka rešenja su obnovljena tako što su prilagođena zakonskim propisima i proizvodnji u malim serijama. Motor je, takođe, razvijen interno, počev od osnove koja nudi najbolji potencijal po pitanju performansi i pouzdanosti. Celina treba da stvori homogeni proizvod koji može da odgovori na ambicije klijenata koji će da odaberu Citroën C3 R5» objašnjava Pijer Budar (Pierre Budar), direktor sektora za razvoj vozila za takmičenje-klijente.

Posle prvih testova, Citroën Racing nastavlja razvoj C3 R5, kako na zemljanom terenu tako i na asfaltu, pozivajući vozače različitog profila kako bi dobio zaista polivalentni model. FIA će homologovati vozilo 2018. godine.

Tekst: Citroen.rs + Auto.blog.rs

Foto: Citroen Racing

Galerija slika

Članci iz iste kategorije