8.Rally Show Santa Domenica 2017.

28. новембар, 2017. #

 

 

POBJEDA MAĐARA RANGA-SZÖKE

 

U konkurenciji 123 posade iz sedam zemalja Mađari  za 14 sekundi brži na četiri brzinca, najbolji veteran natjecanja Nenad Lonačarić na 14.mjestu, Rebrenović i Dučić peti u klasi

 

SVETA NEDELJA – Mađarska posada Peter Ranga- Tamas Szöke, u prestižnoj Škoda Fabiji R5, ukupni su pobjednici osmog „Rally Show-a Santa Domenica“, manifestacije kojom se u Hrvatskoj, već tradicionalno na spektakularan način, zaključuje automobilistička sezona. Izvrstan posao još su jednom, dobrom organizacijom, odradili oktanski zanesenjaci

Auto karting kluba Sveta Nedelja, uz tehničkog izvoditelja zagrebački Autoklub Delta Timing.

U cjelodnevnom nadmetanju sudjelovale su 123 posade iz sedam zemalja,a vožnje makadamomskom stazom na šoderici Savršćaka, nadomak Svete Nedelje, promatrao je veliki broj zaljubljenika u brzine, usprkos prohladnom i dijelom kišovitom vremenu.

Mađarski vozač Peter Ranga slovio je favoritom što je izvrsnim vožnjama i dokazao. Ostvario je najbolja vremena na tri prolaska stazom, dok je tek jedan prepustio najvećem konkurentu Austrijancu Andreasu Aigneru koji je uz suvozačicu Ilku Minor u Škoda Fabiji R5 prvi put nastupio na makadamskoj podlozi. Ipak austrijska posada može biti zadovoljna konačnim rezultatom, drugim mjestom u ukupnom poretku s 14 sekundi zaostatka za pobjednicima, najboljim vremenom dana 4:57,2 minuta uz prosjek 78,43 km/sat, te priznanjem za najbolju suvozačicu u konkurenciji jedne od šest posebnih nagrada „Co-diver Ladies Trophy“. Do trećeg su mjesta stigli stari znanci hrvatskih relija Mađari Antal Kovacs i Gergö Istovics čiji je zaostatak za pobjedničkom posadom u još jednom automobilu R5 – Ford Fiesti R5,od 11 sudjelujućih, bio nepunih 30 sekundi.

 

LONČARIĆI KRALJEVI VETERANA I JUNIORA

 

Najbolji rezultat među nositeljima hrvatskih licenci ostvario je tandem novih hrvatskih prvaka Mađari Krizstian Hideg i Istvan Kerek (Škoda Fabia R5). Sa startnim brojem 14 na 14.mjesto ukupno  plasirala se najbolja dvojka Hrvata Nenad Lončarić i Tomislav Pazman (Subaru impreza Sti), a vrijedno spomena je da je Nenad Lončarić, jedan od pokretača ove manifestacije, svojevrsni domaćin, najuspješniji veteran u konkurenciji „Bosch veteran trophy“.

Među 40-tak mađarskih posada koji su pohodili ovogodišnji rally spektakl i show još se dvije vraćaju kućama s vrijednim priznanjima. Jedanaesto mjesto ukupno Zsolt Lukacs i Laszlo Pataki ( Mitsubishi Lancer WRC) donijelo je titulu pobjednika „Production Car Trophy“ (N4/R4), a čak dva naslova „Lada Trophy“ i „Auto Krešo RWD Trophy“ odnijeli su Arpad Stepan i Peter Magyar u Ladi VFTS. Oni su svojom robusnom Ladom u konačnom poretku zauzeli 26.mjesto.

Najboljim mladim vozačem u konkurenciji „EBC Brakes junior Trophy“ može se pohvaliti još jedan domaćin  Marko Lončarić koji je u Subaru Legacy GT uz suvozača Anta Katića osvojio 19.mjesto ukupno.

Peto mjesto u klasi „pro sport“ osvojila je „švedsko-srpska“ posada Wladica Rebrenović-Aleksandar Dučić koji su svojim Renaultom Clio RS stigli do 24.mjesta u ukupnom poretku. U sredini tablice konačnog poretka, na 48.mjestu upisala se ista posada, ali tada je vozač bio Dučić. Bilo je to za 11.mjesto klase. Branko Turudić (Srbija) bio je suvozač Zagrepčaninu Tomislavu Postružinu, a oni su u Peugeotu 106 Xsi osvojili 16.mjesto klase „sprint“ (78.ukupno). U istoj su klasi i identičnom automobilu  19. bili  Branko Dukić (Srbija) i Robert Grdović (Hrvatska), ukupno 84.  U obje kombinacije posada Staniša Lazarac i Branislav Pijević morala je svojom Škoda Fecijom odustati.

Među brojnim Slovencima najbolji rezultat polučila je posada Aljoša Novak-Jaka Cevc u Mitsubishi Lanceru Evo X plasiravši se na 12.mjesto „generalke“.

Dvije vrhunske hrvatske posade u rangu veterana zabilježile su zapažen nastup. Davor Jurjević i Dražen Mohor (Mitsubishi Lancer Evo IX) 18.ukupno, mjesto ispred Nenada Lončarića, a veterani Riječani Boris Radalj Deda i Davor Briški startali su i do cilja 91. završili svoj nastup u „kultnom“ Yugu.

Do ciljnog rezultata stiglo je 96 posada, što znači da je 30-tak što zbog tehničkih problema, što lakših izlijetanja, odustalo. Upravo gubitak vremena na raščišćavanju staze tijekom prva dva brzinska ispita bio je razlogom odluke organizatora da, osnovom propisanog pravilnikom, otkaže peti predviđeni prolaz istom dionicom, koji bi u protivnom zašao u poslijepodnevni mrak.

 

MLADU SLOVENKU „PERFORMAS“ KOŠTAO LOMA NOGE

 

Tijekom trećeg brzinca dogodila se i jedna nesreća u kojoj je neoprezna i bezobzirna radnja mladu 19-godišnju gledateljicu iz Slovenije (Ajdovščina) koštalo teže ozljede. Zajedno s prijateljicom krenula je, po svemu sudeći u „veselom“ stanju, pretrčavati stazu usprkos postojećim zabranama i upozorenjima službi i ostalih gledatelja, pa je na nju naletio Mitsubishi Lancer Evo IX za čijim je upravljačem bio iskusni veteran Riječanin Darko Rafaj.  Odbačena je izvan staze, a nakon besprijekorne intervencije medicinske službe prevezena u zagrebačku KBC Sestre milosrdnice gdje joj je operiran vanjski prijelom potkoljenice. Prvi su dojmovi djelovali daleko teže, pa je ovo na kraju „bezazlena“ ozljeda, dok je druga „atletičarka“ prošla bez ozljeda. Nesreća je tako pokvarila cjelokupan dojam uspješne manifestacije, a posebno se to dojmilo samog nesretnog vozača Darka Rafaja koji je, nakon višegodišnje relijaške „mirovine“ ovaj nastup sebi i vjernom suvozaču Igoru Kovačiću želio pokloniti za svoj, tog dana 62.rođendan. Ostat će mu u sjećanju, ne baš po lijepom, ali zato svi u oktanskom sportu, i oni na stazi i oni uz stazu moraju znati da je to opasan sport, pa zato vječna upozorenja o zonama sigurnosti i oprezu kojeg se treba poštivati. Ovako je performans jedne Slovenke opet nepotrebno automobilizam doveo na „crne naslovnice“.

 

Rezultati – ukupno: 1.P.Ranga- Szöke (Mađarska, Škoda Fabia R5) 20:05,9 minuta (ukupno vrijeme četiri brzinca), 2.Aigner-Minor (Austrija, Škoda Fabia R5) +14,0 sekundi, 3.Kovacs-Istovics (Mađarska, Ford Fiesta R5) +29,9, 4.Hideg-Kerek (Hrvatska, Škoda Fabia R5) +45,2, 5.Puskadi-Gödor (Škoda Fabia R5) +1:04,2, 6.Varkonyi-Makai (oba Mađarska, Hyundai i20R5) +1:36,1, 7.Carrara-Belić (Italija/Hrvatska, Ford Fiesta R5) +1:42,1, 8.Schmolingruber-Brenn (Austrija,Mitsubishi Lancer Evo VII) +1:52,4, 9.Lukacs-Pataki (Mitsubishi Lancer WRC) +1:53,0, 10.Mariscek-Ban (oba Mađarska,Mitsubishi Lancer Evo IX) +1:54,3,…24.Rebrenović-Dučić (Švedska/Srbija, Renault Clio RS) +4:10,8,…

Pobjednici klasa: Sprint Mrak-Kuštrin (Slovenija, Suzuki Swift 1.3 Gti), Pro-sport B.Siebel-T.Siebel (Mađarska,Toyota Corolla), No limit P.Ranga- Szöke (Mađarska, Škoda Fabia R5),

i RWD Stepan-Magyar (Mađarska,Lada VFTS).

 

 

                                                                       Miroslav KRPAN

 

 

 

 

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije