WRC 2017 – Neste rally Finland – Lapiju pobeda i ovacije

30. јул, 2017. #

Mladi finski automobilista ESAPEKA LAPI i njegov suvozač JANNE FERM, doživeli su nešto što su verovatno samo sanjali i priželjkivali da ostvare kroz nekoliko godina, kada steknu više iskustva i kada ih posluži sreća. Ali, eto, sva ta lepota, uzbudjenje, dobar auto, sjajna ekipa i pre svega vrhunska i tehnički besprekorna vožnja stigli su tako rano i tako neočekivano, na ovogodišnjem NESTE RELI FINSKA 2017.

LAPI je pokraj staze nailazio na ovacije oduševljene publike, pogotovo kod mladih koji su prosto ludi za relijem. Dobio je OSAM od ukupno 25 brzinskih ispita i sa velikih 36 sekiundi pobedio u Finskoj. Veliki vozači koji uvek vozi sa punim gasom uvek su govorili da BRZA VOŽNJA NIJE LUDOST I HRABROST već isključivo izvanredno posedovanje znanja i to je zaista tako. Na ovom reliju mnogi su doživeli havarije, svetski prvak OŽIE, KRIS MIK, OT TANAK, JUHO HANINEN i drugi . ESAPEKA LAPI je bio hladan, smiren i fantastično koncentrisan. Potpuno van sebe od radosti, u dahu je rekao:

„Neverovatno.Kakav reli. Moram da kažem zahvaljujući mom timu. Za kratko vreme su pripremili tako brz auto, veliko poštovanje za njih. Imam malo iskustva i moram steći mnogo više kilometara. Domaći teren, trebalo je ovde da budem jak – I  BIO SAM“

Posle RELIJA FINSKA, SEBASTIENA OŽIEA  je ako se ne varamo stigao TIJERI NUJVIL, koji je u Finskoj bio šesti i čak 1.33 minuta iza ESAPEKE LAPIJA. Osvojio je OSAM plus 3 boda. Sada imaju isti broj bodova u finišu sezone i pred četiri preostala ispita u NEMAČKOJ,ŠPANIJI, BRITANIJI i AUSTRALIJI.

Ispit POWER STAGE je dobio TANAK a dodatne bodove su zaradili i EVANS, NUJVIL, LATVALA i HANINEN.

Generalni plasman RELIJA FINSKA:

1. Lapi – „tojota“
2. Evans – „ford“….+ 36.0 sek.
3. Haninen – „tojota“ ….+ 36.3
4. Suninen – „ford“ …..+ 1.01.5 min.
5. Brin – „sitroen“ …..+ 1.226.
6. Nujvil – „hjundai“…..+ 1.33.1
7. Tanak – „ford“ …….+ 1.53.6
8. Mik – „sitroen“ ……..+ 3.12.6
9. Sordo – „hjundai“ ….+ 4.11.5
10. Ostberg – „ford“ …..+ 4.21.2

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije