Polovina Srba misli da bi autonomna vozila mogla biti predvidljivija od vozača

3. јул, 2017. #

 

 

 

Kompanija Goodyear je u saradnji sa LSE (London School of Economics and Political Science)pokrenulaistraživanje o mišljenjima i stavovima vozača o autonomnim vozilima (AV) budućnosti.Ovo istraživanje posmatra saobraćaj kao društveni prostor i u tom kontekstu zanimljivo je saznatida su se Srbi našli na trećem (48%) mestu u Evropizastupajući stav da je većina saobraćajnih nesreća izazvana ljudskom greškom i da bi autonomna vozila bila bezbednija opcija, dok ispitanici iz Poljske i Francuskedele prvo mesto (51%).

 

Istraživanje* je sprovedeno u sklopu platforme Goodyear ThinkGoodMobility, kombinacijom socioloških alatki: fokus grupa u 4 zemlje i onlajn anketa u 11 zemalja sa oko 12.000 ispitanika.Obuhvaćene su teme iz sledećih oblasti: bezbednost, ponašanje u saobraćaju, udobnost, socijalizacija, kontrola, inovacija i razonoda.

 

Mišljenje da su formalna, odnosno pisana pravila najbitniji faktor koji utiče na ponašanje učesnika u saobraćaju, zastupa najveći procenat ispitanika iz Italije (76%), dok su se na drugom i trećem mestu našli ispitanici iz Srbije (74%) i Španije (70%). Formalna pravila su dovoljno detaljna i samim tim ukazuju na ponašanje vozača u svakoj situaciji u saobraćaju, smatra najveći broj ispitanika iz Španije (77%), Italije (75%) i Srbije (72%).

 

U poređenju sa ostalim zemljama koje su učestvovale u anketi, najveći broj ispitanika iz Srbije (97%) složilo se sa konstatacijomda vozači treba da pomognu da se saobraćaj bolje odvija. Takođe, ispitanici iz Srbije (96%) smatraju da vozači treba da sarađujumeđusobno. Srbi so pokazali najniži nivo slaganja sa stavom, da se nepropisno uključuju u drugu traku kada se nalaze u koloni – samo 2% njih je odgovorilo da touvek radi, a čak 57% ispitanika je istaklo da to nikad ne radi.

 

Srbima su važna pravila o saobraćaju ismatraju da vozači moraju biti kooperativni, ali 50% njih zastupa mišljenje da bi autonomna vozila mogla biti predvidljivija od vozača, zbog čega su se našli na drugom mestu u Evropi, dok se 41% slaže sa izjavom da mašine nemaju emocije, pa bi mogle biti bolji vozači od ljudi.

 

Na osnovu pokazatelja ovog istraživanja, zaključujemo da su ispitanici iz Srbije svesni opasnosti na putu koju najčešće izaziva ljudska greška, a autonomna vozila se nameću u budućnosti kao prihvatljiva opcija u sprečavanju saobraćajnih nesreća i veće bezbednosti.

 

 

* U istraživanju je učestvovalo 11 zemalja Evrope: Španija, Češka, Nemačka,

Italija, Srbija, Francuska, Poljska, Belgija, Holandija, Švedska i Velika Britanija.

***
Goodyear Dunlop Sava Tires proizvodi, odnosno prodaje, pneumatike za putnička, poluteretna i teretna vozila, pneumatike za industrijske i građevinske mašine, pneumatike za motocikle i unutrašnje gume. Prodajni program čine pneumatici pet robnih marki: Goodyear, Dunlop, Sava, Fulda i Debica. Naši pneumatici pružaju sigurnost i udobnost vozačima na putevima u celom svetu jer više od 90 procenata pneumatika prodajemo u evropske i druge države putem prodajne mreže koncerna Goodyear. Za više informacija o našim pneumaticimaposetite internet strane www.goodyear.eu, www.dunlop.eu, www.fulda.eu i www.sava-tires.com.

 

 

Informacije o korporaciji Goodyear

 

Goodyear je jedan od najvećih proizvođača pneumatika na svetu. Zapošljava oko 66 hiljada ljudi, a proizvodnju ima u 48 pogona koji se nalaze u 21 države u svetu. U svoja dva Centra za inovacije, Akron u Ohaju i Colmar-Berg u Luksemburgu, Goodyear nastoji da razvija najnaprednije proizvode i usluge koji u svojoj branši postavljaju standarde u tehnologiji i performansama. Za više informacija o korporaciji Goodyear i njenim proizvodima posetite internet stranu www.goodyear.com.

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije