Halkidiki na 36 stepeni i vruća jagnjetina u gostilnici Jug u Mrzencimaa

4. јул, 2017. #

Kraj meseca juna iskoristili smo za kraći odmor i prijatno putovanje do Halkidikija, tačnije do drugog prsta i mesta NIKITI, udaljenog od Beograda 740 km.

Putovali smo našim starim i još uvek izvanrednim RENO KLIOM GT, kome najviše prijaju medjunarodni auto putevi i koji je prešao samo 47.000 km. Pošto je posle 7 godina dobio nove gume, TOYO 195/50/16 i nov akumulator, uz pomoć svojih vedrih 128 KS jurnuo je kroz Srbiju i Makedoniju do nezaboravnog SOLUNA, grada koji nudi mnoštvo zanimljivosti, more, luku, trvrdjavu, prijatne pravoslavce, sjajne kafiće i restorane,mnoštvo hotela i pansiona, fantastičnu otvorenu pijacu( ne radi nedeljom ), odlične pekare, firmirane radnje i butike i naravno perfektnu poslastičarnicu FREGIO, u centru SOLUNA, na Aristotel trgu.

Posle kratke pauze u lepom  gradu GRČKE i zadovoljstva što smo na granici čekali samo 35 minuta ( a pre par dana se čekalo i do 5 sati ) nastavili smo putovanje do cilja, do malog i sve uredjenijeg naselja NIKITI, udaljenog od SOLUNA nekih 70 km.

NIKITI ima odlične plaže u samom mestu a i u najbližem komšiluku, pa ako vam je po volji možete se provozato do PORTO KARASA i TORONIJA, ili, još malo dalje do KALAMICIJA i SARTIJA, gde su plaže prekrivene brašnasto sitnim peskom. Kafića ima svuda i naravno to je najbolji mamac za mlade turiste. O moru se sve zna, prosto božanstvenooooo JONSKO bogatstvo, neopisivo lepo najviše u ranim jutarnjim satima, kada je plavo prostranstvo potpuno mirno, mirišljavo i ispunjeno prelepim bojama vode i sunca. To toliko smiruje i opušta da prosto morate zahvaljivati nebesima što ste baš tu, u pravo vreme i na pravom mestu.

GRČKA je već puna turista. Najviće ih ima iz Srbije, Bugarske, Makedonije i Rumunije. Trgovci u Nikitiju su odredili vrlo podnošljive cene na pijaci ( petkom ) i u super marketima koju su odlično snabdeveni. NEKTARINE, BRESKVE, PARADAJZ i PATLIDŽAN su 1 evro, TIKVICE o.5 evra. U marketima valja pazariti ekstra kvalitetno ovčije ili kravlje kiselo mleko i posebno pripremljen sir FETU, jer toga nema u SRBIJI.

Što se tiče smeštaja može se zaključiti da nije skup. Vrlo solidan apartman za dvoje, sa velikom kuhinjom koja ima sve, kupatilom, velikom spavaćom sobom i prostranom terasom, naravno i sa TV prijemnikom i KLIMOM, može se rezervisati za 40 evra. Ima i jeftinijeg smeštaja a svakako i dosta skupljeg.

Sedam dana u NIKITIJU prošlo je lepo a kad još upoznate prijatne ljude ( porodica SLAVKA JOSIFOVIĆA iz Prokuplja ), onda je sve onako kako se poželeti može.

U povratku za naš BEOGRAD opet smo skoknuli do SOLUNA na malo čuvenog sladoleda na trgu Aristotel a onda požurili kod starih prijatelja u selu MRZENCI, na rubu DJEVDJELIJE, u gostilnicu JUG.

To je kafana koju vodi BOBI KRSTEVSKI i u kojoj se ističe mladi konobar STEFAN ILIJEVSKI i kuvarica MARIKA OPROVA. O njima smo već pisali a reč je o moderno opremlejnom objektu sa odličnom kuhinjom. Po nama, u gostilnici JUG se priprema najbolja jagnjetina ispod sača, u MRZENCIMA. Kada vam konobar STEFAN prinese jagnjeći but sa krompirima i SKOPSKO pivo, počinje uživanje nad uživanjima.

Eto, da više ne zamaramo naše verne čitaoce, toliko ovoga puta sa novog putovanja. Ako krećete za Grčku znajte da vas čekaju visoke temperature. Naoružajte se strpljenjem, lagano vozite i ne nosite previše garderobe. Najbitnije je da imate opremu za kupanje a sve ostalo je manje značajno. Srećan put i do čitanja o sledećem putovanju.

„Moj svet brzine“

Galerija slika

Članci iz iste kategorije