WRC 2017 – Rally Italia Sardegna – Makadam i sauna

7. јун, 2017. #

RELI ITALIA je svoj život započeo u SAN REMU, davne 1970.godine, gde se zadržao sve do 2003.  godine.Imali smo priliku da ga pratimo u tom gradu 1994. kada je posle sjajne vožnje trijumfovao nekadašnji vozač hitne pomoći, Francuz DIDIE ORIOL. Rivali su mu bili KOLIN MEK RE, KARLOS SAJNC, JUHA KANKUNEN, TOMI MAKINEN, FRANSOA DELKUR ,MASIMO BIASION, RENATO TRAVALJA, MALKOLM VILSON, FRANKO KUNIKO i drugi a interesantno je da je te godine direktor relija otkazao brzinski ispit  „Roncola“ , pošto je 10.000 gledalaca potpuno zakrčilo putanju od 9.40 km. i napravilo pravi špalir.

Elem od 2004. se RELI ITALIJA spustio na prelepo ostrvo u Sredozemnom moru, na SARDINIJU, na ostrvo koje je po površini malo veće od naše Vojvodine. Prve godine je najbolji bio izvanredni Norvežanin, PETER SOLBERG, sa „subaruom“ a kasnije su najviše uspeha imali Francuzi, SEBASTIEN LOEB , sa „sitroenom“, koji je slavio 4 puta i SEBASTIEN OŽIE, sa „folksvagen polom“, koji je trijumfovao tri puta.

U vikendu pred nama održaće se na SARDINIJI sedmi ovogodišnji RELI SVETSKOG ŠAMPIONATA. Svi vozači vrlo dobro znaju da ih očekuje neprijatan makadam i visoka temperatura, kada je u automobilima  i do 60 stepeni!!

Zato su mnogi ovih dana radili na kondiciji i obratili više pažnje na fizičku spremu. Posebno se pripremao Finac JARI MATI LATVALA, koji je na minulom reliju u Portugaliji, zbog pokvarene hrane dehidrirao pa je noć uoči poslednjeg dana relija a i noć posle cilja , proveo u bolnici. Ovih dana je rekao da vrlo dobro zna da ga na Sardiniji pored makadama očekuje i prava sauna u kabini njegove „tojote“.

Na RELIJU SARDINIJA, u četvrtak ujtru počinje TEST ISPIT „shakedown“, predveče se vozi kratki ceremonijalni ispit a u petak, subotu i nedelju sledi pravi pakao. OSAM, ŠEST i ČETIRI finalana brzinska ispita, ukupno 19.

U generalnom poretku vodi OŽIE sa 128 bodova, sledi  NUJVIL sa 106, potom LATVALA sa 88, onda TANAK sa 83, SORDO sa 66, EVANS sa 53 itd.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije