WRC 2017 – Rally Portugal – Čuda više ne postoje

19. мај, 2017. #

U istoriji RELI ŠAMPIONATA SVETA, koji je podsetimo počeo još 1973., za konstruktore, a 1979. za vozače, nije se dogodilo da na prvih DEVET brzinskih ispita pobede čak SEDMORICA vozača. Takvo rivalstvo, takva ujednačenost i neverovatna konkurencija do sada u svetu relija nije vidjena. Ako smo se nekada po malo ljutili na dominaciju nekih zvezda onda u ovoj reli sezoni svi mi koji volimo reli možemo  biti baš oduševljeni rezultatima koji sada uopšte ne predstavljaju ČUDO.

Veliki timovi su se svojski potrudili da zaista sjajno pripreme svoje automobile i da obave perfektne testove, pa tako danas FORD, SITROEN, HJUNDAI i TOJOTA imaju potpuno izjednačena vozila. Ako se pitate ko je od današnjih top DESET najbolji onda je odgovor na to možda sasvim nemoguć. Svi virtuozi reli volana uveravaju nas iz ispita do ispita da su čuda sasvim izvesna i da u stvari kada su takvi umetnici vožnje u pitanju – ČUDA VIŠE NE POSTOJE.

Vozi se veoma brzo, rekli bi i prebrzo i sa previše rizika. Tako je i čuvena MIŠEL MUTON skrenula pažnju posle ŠVEDSKOG RELIJA, gde se vozilo po ledu i snegu preko 200 na sat, da organizatori izostave dugačke pravce i da bar tako pokušaju da utiču na veću bezbednost. Srećom za sport i pored teških havarija i prevrtanja nije bilo povreda vozača kojih je nažalost u reliju bilo a izgleda i da je publika postala odgovornija i da se više ne približava rubovima staza.

Elem, u Portugalu je na prvih devet ispita bilo izuzetno uzbudljivo. MADS OSTBERG, TIJERU NUJVIL, HAJDEN PADON, JARI MATI LATVALA, KRIS MIK, DANI SORDO i SEBASTIEN OŽIE su zabeležili pobede na brzinskim ispitima a na čelu je posle tih ispita OT TANAK.

Sreća u Portugaliji nije bila naklonjena KRIS MIKU, LATVALI, PADONU i OSTBERGU koji su imali tehničke probleme i kašnjenje a takodje i nekima koji su doživeli havarije. RELI PORTUGAL je tek na polovini, u subotu se vozi pet a u nedelju još četiri brzinska ispita. Šta mislite ko će pobediti….PA TO ZAISTA NIKO NE MOŽE DA TVRDI, već samo da nagadja. Ovogodišnje rivalstvo, ponovimo, nije zabeleženo još od prvih dana RELI ŠAMPIONATA SVETA.

POREDAK POSLE 9 ISPITA:

1. OT TANAK – „ford“
2. DANI SORDO – „hjundai“….. + 4.6 sek.
3. SEBASTIEN OŽIE – “ ford“ … +5.0
4. KREG BRIN – „sitroen“ + 12.9
5. ELFIN EVANS – „ford“…. + 18.3
6. TIJERI NUJVIL – „hjundai“ … + 22.7
7. JUHO HANINEN  – „tojota“ …. + 52.0
8. ESAPEKA LAPI – „tojota“ …. + 1.12.3 min.
9. ANDREAS MIKELSEN – „škoda“ ( WRC 2 ) .. + 3.17.8
10. MADS OSTBERG – „ford“ …………. + 3.50.0

Galerija slika

Članci iz iste kategorije