WRC 2017, Rally Argentina – Nujvil pobedio sa 7 desetinki prednosti !

30. април, 2017. #

Neverovatno i zaista fascinirajuće. Na RELIJU ARGENTINA posle 18 brzinskih ispita „za dlaku“ je pobedio 29. Belgijanac TIJERI NUJVIL. Posle tri dana sulude vožnje po bespuću makadamskih staza oko argentinske Kordobe, može se reći da u SVETSKOM RELI ŠAMPIONATU nikada nije bilo toliko ujednačenih vozača i njihovih automobila – KONKURENCIJA JE PROSTO NEOBJAŠNJIVA.

Za mnoge je moralni pobednik 28. godišnji Britanac ELFIN EVANS kojeg ni najveći optimisti a i poznavaoci relija nisu pominjali kao eventualnog pobednika na tako teškom zemljanom reliju sa uskim putevima prekrivenim i prevojima, gde su svi bukvalno leteli u vazduhu.

Koliko je bilo teško u Argentini govori i veliki broj oštećenih automobila, mnoga izletanja i prevrtanja. Van puta se našao i svetski prvak SEBASTIEN OŽIE, prevrnio se HAJDEN PADON, amortizer polomio TIJERI NUJVIL,  zadnji deo „forda“ odvalio ELFIN EVANS,LATVALA i HANINEN su polomili prednje spojlere a temperamentni KRIS MIK je čak dva puta doživeo prevrtanje i totalno i sa svih strana ulubio svog „sitroena“. MIK je zaista neverovatan majstor relija. Ubedljivo je najstariji, ima 38 godina a posle prvog prevrtanja i noćnog restauriranja u servisu DVA PUTA je ostvario najbolje vreme na ispitima a potom opet lansirao svog „sitroena“ na krov, pa taj automil ni za limara više nije. Srećom niko nije povredjen.

Na ispitu broj 7, dugačkom 20.44 km. ELFIN EVANS sa „fordom“ i HAJDEN PADON sa „hjundaiem“ su ostvarili POTPUNO ISTO VREME, i to u hiljaditom delu sekunde. Bilo je to najbolje vreme medju svima – 10.21.1 minuta !

Iskreno govoreći bilo bi nekako lepše da je pobedio ELFIN EVANS. Ostvario bi prvu pobedu u karijeri u kategoriji WRC a šampionat bi dobio i PETOG POBEDNIKA.

TIJERI NUJVILU je ovog vikenda sve išlo od ruke. One mračne i poražavajuće greške sa početka šampionata je već zaboravio i sada hita ka novim pobedama, ko zna možda i ka TITULI PRVAKA SVETA U RELIJU.

Na poslednjem POWER STAGE ispitu koji donosi i dodatne bodove pobedio je NUJVIL, ispred EVANSA, TANAKA, OŽIEA i LATVALE. Sledeći reli je opet na makadamu a voziće su u PORTUGALU.

Plasman RELIJA ARGENTINA:

1. NUJVIL – „hjundai“
2. EVANS – „ford“ …..+ 0.7 sek.
3. TANAK – „ford“…….+29.9
4. OŽIE – „ford“………+ 1.24.7 min.
5. LATVALA – „tojota“ …+ 1.48.1

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije