WRC Rally Racc Catalunya 2016 – Sordo najbolji posle 7 ispita

14. октобар, 2016. #

Španac DANIJEL „DANI“ SORDO perfektno je završio praktično prvu rundu RELIJA KATALUNJA u Španiji. Vozač  fabričkog „hjundaia“, iskusni 33. gdišnji as koji je u seriji WRC već 14 godina za redom,  bio je znatno uspešniji od kompletne svetske reli elite – posle 7 od ukupno 21. specijalnog ispita.

Vremenske prilike su bile vrlo neprijatne za karavan majstora WRC serije. Toplo vreme, ali sa kišom, napravilo je od nekih ispita ogromni izazov za automobiliste koji su već navikli na različite podloge. RELI KATALUNJA je i ove godine karakterističan po brzinskim ispitima sa makadamom i asfaltom ali i sa brzincima koji na jednoj od tih staza imaju i asfalt i zemljanu podlogu. Ove godine su te makadamske deonice na nekim mestima ličile na seoske izbrazdane puteve, pa je bilo potrebno puno znanja ali i dosta sreće, da se stigne do cilja.

DANI SORDO je u posebnom raspoloženju. Vozi pred domaćom publikom, pred navijačima koji ga „nose“, pa je i njima zahvaljujući njegova želja za pobedom verovatno najizraženija. Ako toj konstataciji dodamo podatak da je iskusni SORDO u Španiji imao čak 6 podijuma ( 4 puta je bio drugi i 2 puta treći ) i da nikada nije pobedio  na Pirinejskom poluostrvu( jedino prvo mesto u WRC. je ostvareno u Nemačkoj ), onda je razumljivo da vozač „hjundaia“ prosto živi za pobedu u Španiji. On je svestan da nikada neće dostići slavnog KARLOSA SAJNCA, medjutim valja podsetiti da je Španija fenomenalna sportska nacija i da se svaki trijumf slavi na poseban način.

DANI SORDO je baš lepo započeo RALLY RACC CATALUNYA 2016. Posle sonoćnjeg početka i današnjih ispita, dakle posle 7 brzinaca, SORDO ima prednost od vrlo lepih 17  sekundi, koliko kasni svetski prvak SEBASTIEN OŽIE ( „polo“ ) i prednost od 35.1 sekunde, koliko zaostaje ANDREAS MIKELSEN ( „polo“ ). DANIJEV klupski partner TIJERI NOJVIL  ima minus od 46.3 sekunde, a takodje vozač „hjundaia“ HAJDEN PADON, koji se nalazi na četvrtom mestu, zabeležio je slabije vreme od lidera za 47.5 sekundi.

Ali, okončana je tek prva trećina RELIJA KATALUNJA. Velike prepreke predstoje u subotu i nedelju. SEBASTIEN OŽIE ( vršnjak SORDA, sa 33 godine ) i njegov tim ( nemački  Volkswagen motor sport ) su već pripremili taktiku za proboj na vrh a fantastični Francuz, SEBASTIEN OŽIE je najopasniji,  to jest najbrži, kada mu krene slabije ( kao da je proučavao kako u finišu, i to kada gubi, igra fudbalska reprezentacija Nemačke ).

RELI KATALUNJA je počeo veoma loše za KRIS MIKA, sa „sitroenom“, koji se „zaglavio“ na ispitu broj 5, kao i za Finca LATVALU koji je bio najbrži na ispitima 3 i 4, da bi na ispitu 5 stao, pa će takmičenje nastaviti najverovatnije sutra po već poznatom reli pravilu, ali sa velikim zaostatkom.

DANI SORDO verovatno neće dobro spavati jer u glavi mu je samo pobeda. On je pomenute podijume skoro sve dobio za volanom „sitroena“, vožnje u „mini kuperu“ su bile za zaborav ali je dolazak u HJUNDAI MOTOR SPORT doneo nešto novo i 3. mesto u Španiji, minule godine.

Plasman posle 7 brzinskih ispita:

1. SORDO – MARTI
2. OŽIE – INGRASIA „polo“   +17 sek.
3. MIKELSEN – JAEGER  “ polo“ + 35.1 sek.
4. NOJVIL – GILSOUL  “ hjundai“   + 46.3 sek.
5. PADON – KENARD  „hjundai“ 47.5 sek.
6. OSTBERG – FLOENE „fiesta“  + 54.3 sek.
7. MIK – NAGLE „sitroen“  + 1-06.3 min.
8. BRIN -MARTIN „sitroen“  + 1.44.6 min.
9. TANAK – MOLDER „fiesta“ + 2.04.4 min.
10. KAMILI – VELIAS „fiesta“ + 3.44.3 min.

 

 

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije