EHCC Buzet, Hrvatska – 250 prijavljenih !

14. септембар, 2016. #

35.BUZETSKI DANI – FIA Prvenstvo Europe

 

 

 

                       Rekordan broj od 250 prijavljenih iz 13 zemalja skroman je statistički podatak koji krasi hrvatski „Praznik automobilizma“, najveću, najstariju i najznačajniju domaću automobilističku manifestaciju. O svemu što krasi ovaj svojevrsni oktanski spektakl nastao danas davne 1982.godine novinarima su govorili članovi Organizacijskog odbora u kultnoj Konobi Most Klaudija Marinca i njegove obitelji.

-Utrka Buzetski dani sastavni je dio višednevnog bogatog i sadržajnog programa dana Grada Buzeta koja je sada već niz godina u okviru „Subotine“ zadržala svoj izvorni naziv, godinama već brend oktanskog sporta Starog kontinenta. Utrka je šlag na tortu rujanskih zabavnih, kulturnih i sportskih zbivanja, a ponosni smo što je i jubilarna 35. u godini kada je naš grad Europski grad sporta 2016. u čemu upravo ova manifestacija ima svoje upečatljivo mjesto – kazao je Siniša Žulić, gradonačenik domaćina Grada Buzeta.

-Dostigli smo magičnu brojku 250 prijava što garantira da će ih na startu zasigurno biti više od 200 čemu je prošle godine nedostajao samo jedan sudionik. Broj vozača je koji nas obvezuje da svo znanje svih nas iskusnih, sve ideje mlađih nam suradnika, kao i svih više stotina uključenih u organizaciju moramo staviti u funkciju punog uspjeha manifestacije po kojoj je naš grad pronio Europom ime hrvatske automobilističke prijestolnice. Iako će nedostajati rekorder i višestruki prvak Europe Talijan Simone Faggioli koji je obranio naslov nastupom u Sloveniji prije desetak dana, a ovog vikenda u svojoj zemlji brani naslov nacionalnog prvaka, ako vrijeme posluži može se dogoditi da postane bivšim rekorderom legendarne buzetske staze. No, zato će Buzet kao 12. posljednja postaje FIA Eropskog brdskog prvenstva odlučivati o prvaku u Kategoriji I gdje je prednost sedam bodova na strani srpskog asa Nikole Miljkovića. Konkurent mu je Austrijanac Christian Schweiger – kazuje najtrofejniji buzetski automobilist, a sada već više od dva desetljeća direktor buzetske utrke legendarni Branko Bašić.

Pet dana uoči natjecateljskog programa proći dionicom Most –Peničići dugom 5.001 metar  koja se u vekendu od 16. do 18.rujna pretvara u automobilističku stazu jednostavno je dojmljivo. Nikada bolje pripremljena, do u detalje spremna, „popeglana“ i očišćena besprijekorno, s novom asfaltnom podlogom na nekoliko kraćih dionica i novom zaštitnom dvostrukom ogradom pretvorena je gotovo u bob stazu.

-Sigurnost nam je prioritet. Stoga svake godine dograđujemo sustav a posebno smo zahvalni naporima i izvrsnim izvedbama Županijske uprave za ceste i Istarskim cestama. Bez njih i razumijevanja ne bismo bili jedni od najboljih, a to nam priznaju vozači i visokopozicinirani dužnosnici FIA i HAKS-a – ocjena je Marinka Krbavčića, tajnika utrke s višedesetljetnim stažom.

O trodnevnom programu, pratećim sadržajima Buzetskih dana govorili su i Damir Rupena,predsjednik Autokluba Buzet i Valmer Brenko, član Organizacijskog odbora. U Mašimovoj škuji predviđen je zabavni program svake večeri vikenda, u petak od 17,30 sati nakon verifikacije i tehničkog prijema kreće četvrtu godinu za redom „Parada vozila“ na Fontani uz driftere i gotovo sve vozače koji sudjeluju na utrci, za nedjelju se najavljuje ekskluzivan promo nastup Rimčeva prestižnog elektroautomobila koji je pokorio čitav svijet, a najpoznatiji europski brdski zavoj Komušćica spreman je za tradicionalnu bakljadu. Cijena dvodnevne ulaznice je skromnih 40 kuna za spektakl kakvog u nas, ali i većem dijelu Europe gotovo nema. Jednom godišnje priređuje se već 35 godina u Buzetu.

 

Miroslav KRPAN     

Galerija slika

Članci iz iste kategorije