Otišao je i Nikola Piale

24. август, 2016. #

Veliki broj sportskih vozača, prijatelja i rodbine ispratili su u Zemunu nekadašnjeg automobilistu i čoveka koji je kod svih bio omiljen. NIKOLA PIALE – NIKOLICA je krajem sedamdesetih godina počeo sa trkama na Ušću, Požegi, Mariboru, Rijeci, Kraljevu i drugim popularnim stazama jugoslovenskih ljubitelja takmičarskih volana.

Bilo je to zlatno vreme YU AUTO SPORTA, vreme kada je na auto trke stizalo više gledalaca nego na nekim fudbalskim utakmicama. Nije bilo trke a da se na verifikaciji učesnika ne registruje preko 100 vozača !!!

Uobičajeno, najveća gužva se stvarala u legendarnoj NACIONALNOJ KLASI od 785 kubika. Zbog male propusne moći staza redovno su se održavale kvalifikacije a ko ih je prošao smtrao se „facom“ i boljim vozačem. Beograd je tih godina bio centar auto sporta, imao je zaista izvanredne trkače ali su briljantni automobilisti dolazili i iz Zagreba, Sarajeva, Ljubljane i Titograda.

Na kraju šampionata države 1980. godine, posle 7 održanih trka, u nacionalnoj klasi 785 kubika juniori posle velike borbe u veoma jakoj konkurenciji PRVAK DRŽAVE je postao Beogradjanin ALEKSANDAR MILOŠEVIĆ, drugi je bio DARKO OTENHAJMER takodje iz Beograda a treći AĆIMIĆ TIHOMIR iz Crne Gore. Potom su u plasmanu bili DRAGUTIN RISTIĆ,BORISAV BOJOVIĆ,BOŠKO MARKOVIĆ,DRAGAN MLADENOVIĆ,NENAD BRENČUN iz Zagreba, PREDRAG MATIĆ, GORAN BURSAĆ,VLADAN KOVAČEVIĆ, VITOMIR CVETIĆ, NIKOLA PIALE, BAKIR HADŽIĆ iz Sarajeva i drugi….

U kategoriji 785 specijal šampion je bio PREDRAG AĆIMIĆ, ispred SLAVKA MILJKOVIĆA i LJUBIŠE MILENKOVIĆA.
U kategoriji 115o kubika prva tri mesta su osvojili MILOVAN AĆIMIĆ,JOSIP LONČAR ( Zagreb ) i BRANKO ZORMAN ( Škofja Loka ).
U kategoriji 1150 kubika grupa 2 pobedio je DAGMAR ŠUSTER ( Ljubljana ), drugi je biio DRAGO REGVART ( Zagreb ) a treći JANEZ MILAVEC ( Ljubljana ).
U kategoriji 2000 kubika šampion države je postao DRAGO MACUKIĆ ( Zagreb ), ispred RATKA DJOKIĆA iz Crne Gore i ANTUNA VIDMAJERA ( Zagreb ).
Najzad, u kategoriji FORMULA SUPER VW slavili su VLADAN SLAVKOVIĆ, TANASIJE KUVALJA i MIROSLAV FINŽGAR.

Te 1980. godine  ČAK 120 VOZAČA JE OSVOJILO BODOVE a veliki broj nije uspeo da se domogne poena.

Naredne 1981. godine NIKOLA PIALE se takmičio u kategoriji 785 kubika specijal i ostvario najveći uspeh, DRUGO MESTO NA PODIJUMU, u trci „Nagrada Kraljeva 1981!.
U tom okruženju, u tom periodu, u najpopularnijoj klasi „junior fikusa“ vozio je i naš NIKOLICA. Život je proveo pokraj supruge NADJE i sinova, kao i prijatelja iz sveta brzine. Svi oni  su mu , svako na svoj način, omogućili da lakše prebrodi teške godine posle velikog udesa. Ostaće nam u sećanju kao PRAVI ČOVEK.

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije