WRC,Neste rally Finland 2016 – Večeras ispit 1, u nedelju 24-ti

28. јул, 2016. #

Večeras u 20 časova po lokalnom vremenu počinje 8. po redu ovogodišnji WRC – NESTE RALLY FINLAND 2016.. Planirano je održavanje 24 brzinska ispita, večeras najkraći nešto duži od 2 km. u petak 11 ispita, u subotu 8 i u nedelju finale sa 4 ispita, od kojih je poslednji POWER STAGE, koji prvoj trojici donosi dodatne bodove.

Na uvodnom ispitu, na stazi od 4.81 km. najbrži je bio domaćin, sjajni finski as JARI MATI LATVALA,sa „folkswagen polom“, koji posle 7 održanih rundi ima jednu pobedu i zauzima 4. mesto u generalnom sa 68 bodova. Lider u šampionatu je OŽIE, koji je slavio na dva relija ove godine, sa ukupno 143 boda a prate ga MIKELSEN sa 92 i trećeplasirani u generalnom PADON sa 72 boda.

Taj uvodni ispit je kao i svuda bio poslednja provera i dobro zagrevanje za ono što dolazi u toku predstojećih specijalnih brzinskih ispita.

FINSKI RELI je podsetimo prvi put održan 1951. godine a mnogi ga znaju pod nazivom RELI 100 JEZERA. SEDAM puta su pobedjivali čuveni HANU MIKOLA i MARKUS GRONHOL, ŠEST puta MARKU ALEN a PET puta TOMI MAKINEN. Svi si finski majstori relija.

Medju navijačima se već uveliko priča o mogućim pobednicima. Sezona 2016 je počela izvanredno za svetskog prvaka SEBASTIENA OŽIE, koji je odmah ostvario dve pobede, medjutim onda su do trijumfa stigli LATVALA,PADON,KRIS MIK,NOJVIL i MIKELSEN pa sada zaista niko ne može da kaže da je OŽIE jedini favorit i da se ne može desiti da neko iznenadi, kao što se to već videlo u pet navrata.

Na stazu se opet vraća rapoložni Britanac, Severni Irac KRIS MIK sa „sitroenom“ a valja misliti i na Estonca OT TANAKA koji je bio fantastičan na minulom reliju, kada je zaista nesrećno ispustio pobedu. FINSKI RELI se održava po makadamskim šumskim putevima prekrivenim zemljom i sitnim šljunkom a prati ga redovno nekoliko STOTINA HILJADA gledalaca.

DODATAK: Završen je prvi brinski ispit na stazi od 2.3 km..
1. TANAK
2.MIKELSEN
3.OŽIE
4.NOJVIL
5.MIK
6.LATVALA
7.BRIN
8.ABRING
9.PADON
10.OSTBERG

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije