WRC, Rally Poland 2016 – Vodi Padon a pre 30 god. pobedio je Brane Kizmič

1. јул, 2016. #

POLJSKI RELI je jedan od najstarijih u istoriji ove popularne discipline automobilskog sporta. Prvi je održan još 1921. godine a evo počelo je i ovogodišnje izdanje. 73. po redu. Planirano je održavanje 21. brzinskog ispita a pri kraju ovog dana, posle 9 brzinaca, vodi 28. godišnji Estonac OT TANAK, sa „ford fiestom RS WRC“, koji nikada u svojoj WRC karijeri nije pobedio. Prati ga sa samo 2 sekunde zaostatka Norvežanin ANDREAS MIKELSEN sa „volkswagen polom WRC“ a potom slede PADON ( + 7.5 sek.),OŽIE ( + 16.3 ),NOJVIL ( + 19.2)
LATVALA ( +34.6 ) itd.

Večeras se vozi i 10. kratki ispit, u subotu sledi 7 brzinaca a u nedelju u podne počinje i finalni POWER STAGE.

Najveći majstori relija učestvovali su na POLjSKOM RELIJU a pobedjivali su poznati ZASADA, PINTO, ALTONEN, VERINI, FERJANC i drugi. Mnogi reli vozači JUGOSLAVIJE bili su takmičari na POLjSKOM RELIJU.j

Pre tačno 30 godina na ovom tradicionalnom takmičenju, koje se tada bodovalo za šampionat Evrope,ubedljivo je pobedio JUGOSLOVEN iz Ljubljane, višestruki šampion tadašnje države i najuspešniji reli vozač Slovenije svih vremena, čuveni BRANISLAV BRANE KIZMIČ ( šampion države 15 puta, 14  puta na reliju 1. na brdu ). Vozio je tada izvanrednog „renoa 5 turbo“ i posle čak 39 brzinskih ispita i  418 km.po asfaltu deklasirao sve učesnike.

KIZMIČEV suvozač je bio nezaboravni reli kopilot i 8 PUTA reli šampion RUDI ŠALI a oni su sa prednošću od 2.21 minuta pobedili drugoplsiranog Poljaka Andžeja Kopera. BRANE KIZMIČ je čak 6 puta pobedjivao na relijima za ŠAMPIONAT EVROPE. Dva puta je slavio na POLJSKOM RELIJI, 85. i 86. i četiri puta na YU RELIJU.82.88.89.i 90. godine.

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije