Prvo putovanje oko sveta električnim motociklom

5. јул, 2016. #
 

Ekipa STORM Eindhovenrazvila je prvi električni motocikl na svetu prikladan za duguvožnjukojim namerava da pređe put oko sveta za 80 danai timedokaže mogućnost održivog transporta. Za svoj podvig izabrali su pneumatike RoadSmart III koji obezbeđuju izvanrednu stabilnost, prianjanje i izdržljivost.

 

Kranj, 5. jul2016.–Grupa studenataUniverziteta za tehnologiju u Eindhovenu razvila je radikalan električni motocikl STORM Pulse sa dometom od 380 kilometara koji je kao prvi na svetu prikladan za vožnju na duge staze. Uz to, postavili su cilj da ove godine njim pređu put oko sveta za 80 dana. Njihov motocikl može da se pohvali inovativnim modularnim paketom baterija koji omogućava vozačima da ih zamene u nekoliko minuta. Na kraćim relacijama može se koristiti samo jedan deo paketa baterija da bi motocikl bio lakši i bolji za upravljanje.

 

Pneumatike za motocikl, pod nazivom“Tesla među motociklima“, ekipa STORM Eindhoven izabrala je na osnovu rezultata testova. Odlučili su se za najnovije turne pneumatike Dunlop Road Smart III zbog rezultata koji pokazuje da pomenuti prednji pneumatik može da pređe čak 82% više kilometara od proseka glavnih konkurenata.[1]A upravo je izdržljivost od najveće važnosti za projekat kojim će biti obuhvaćeno 26 hiljada kilometara vožnje po najtežim putevima Evrope, Azije i Severne Amerike. Zadnji pneumatik RoadSmart III u dimenziji 190/55ZR17 je na raspolaganjuu GT i SP (sportskoj) varijanti, a ekipa je za svoj poduhvat izabrala varijantu GT koja adekvatnije zadovoljava zahteve u pogledu momenta sile i prianjanja koji su specifični za motocikl čiji je moment sile 240 Nm.

 

[1]Izračunato uvažavanjem minimalne dubine profila od 1,6 mm po nemačkoj zakonskoj regulativi.Upoređenju sa prosekom performansi tri glavna konkurentska proizvodau segmentu radijalnih sportsko-turnih pneumatika (Michelin Pilot Road 4 GT, Bridgestone T30 Evo, PirelliAngel GT).Test je izvršio Motorrad Test Centernovembra 2015. po narudžbi Goodyear Dunlop.Dimenzije pneumatika 120/70ZR17 prednji i 180/55ZR17 zadnji. Motocikl:Yamaha FJR 1300A; testiranje na terenu je vršeno na putevima sa različitom voznom površinomu španskoj pokrajiniAlmeria.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije